Koštunica wil alle partijen in regering nationale eenheid

Vojislav Koštunica, leider van de grootste van de `democratische' partijen in Servië, heeft gisteren gepleit voor de vorming van een coalitieregering waarin alle zes in het parlement vertegenwoordigde partijen zitting zouden moeten nemen.

Dat idee is door de vijf andere partijen direct afgewezen.

In Belgrado begon gisteren het overleg over de vorming van een nieuwe regering na de parlementsverkiezingen van eind december. Dat overleg belooft moeilijk te worden: de vier `democratische' partijen willen niet samenwerken met de grootste partij in het parlement, de Servische Radicale Partij, die 82 van de 250 zetels heeft veroverd. Samen hebben die vier democratische partijen wel een meerderheid, maar Koštunica's partij, de Democratische Partij van Servië (DSS), wil niet samenwerken met de Democratische Partij (DS), die Servië de afgelopen jaren in een coalitie heeft geregeerd en die zich in de ogen van Koštunica's partij heeft gecompromitteerd. De enige voor de hand liggende oplossing is de vorming van een minderheidsregering onder leiding van de DSS, die in het parlement zou moeten worden gedoogd door de DS.

De situatie wordt nog bemoeilijkt door de noodzaakeen grondwet op te stellen. Servië heeft nog steeds een grondwet uit het tijdperk-Miloševic. De nieuwe grondwet kan in het parlement alleen worden goedgekeurd met een tweederde meerderheid – dus met de steun van de radicalen.

Volgens Koštunica moet Servië een overgangsregering krijgen waaraan alle zes de parlementaire partijen deelnemen. Die regering moet een nieuwe grondwet opstellen en orde scheppen in wat Koštunica noemde ,,de institutionele en juridische chaos''. In september zouden dan nieuwe parlementsverkiezingen meer duidelijkheid in het parlement moeten brengen; dan gaan de Serviërs al naar de stembus om nieuwe gemeenteraden en provinciale raden te kiezen.

Het verwerpen van het idee van een regering van nationale eenheid, zo zei Koštunica, is ,,onverantwoordelijk'', al was het maar omdat Servië de huidige crisis zonder grondwet niet kan oplossen. Toch hebben gisteren de vijf andere partijen het voorstel direct afgewezen. De radicale partij wil het zelfs niet bespreken, de kleine SPO van oud-oppositieleider Vuk Draškovic vond dat een regering van nationale eenheid ,,een regering van ruzies'' zou worden en de DS wil niet meewerken aan een terugkeer van de socialisten van Miloševic en hun bondgenoten aan de macht.