Koers euro blijft stijgen

De koers van de euro is vanmorgen gestegen tot een nieuw hoogtepunt tegenover de dollar sinds de Europese munt in 1999 werd ingevoerd. Rond het middaguur noteerde de euro 1,2728 dollar. Dat is een halve cent meer dan gisteren.

Handelaren dreven de koers van de dollar verder naar beneden na opmerkingen van een bestuurslid van de Amerikaanse centrale banken, Ben Bernanke. Die zei gisteren de kans op een dollarcrisis laag tot zeer laag in te schatten. Dat was voor de valutahandel een bewijs te meer dat zowel de Europese Centrale Bank als de Amerikaanse centrale banken niet met interventies zullen ingrijpen in de onderlinge wisselkoers van de euro en de dollar.

De dollar staat al langere tijd onder druk. De valutahandel maakt zich onder meer druk over het hoge tekort op de Amerikaanse betalingsbalans, de lage rente in de Verenigde Staten en de recent hoger ingeschatte kans op terroristische aanslagen in de VS.

Ingrepen door de autoriteiten waren er wel in Azië. In Hongkong verkocht de monetaire autoriteit, vergelijkbaar met een centrale bank, voor 2,3 miljard Hongkong-dollar op de valutamarkt. De verkoop was een poging om de opwaartse druk op de Hongkong-dollar weg te nemen. De munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een vaste wisselkoers van 7,8 Hongkong dollar per Amerikaanse dollar. De laatste tijd is de koersdruk zo groot dat de wisselkoers de 7,76 nadert. In totaal is volgens de Hongkongse monetaire autoriteit voor 4,1 miljard Amerikaanse dollar gekocht op de valutamarkt sinds september.

In Tokio noemde minister van Financiën Sadakazu Tanigaki van Japan de opmars van de Japanse yen vanmorgen `speculatief'. De yen steeg naar een koers van 106,07 yen voor een Amerikaanse dollar. Dat is het laagste niveau van de dollar in Tokio sinds september 2000. Tanigaki zei dat de houding van de Japanse regering tegenover de yen-dollarkoers niet is veranderd. Dat houdt in dat Japan ook in 2004 door zal gaan met interventies op de valutamarkt. Vorig jaar kocht Japan voor het recordbedrag van 180 miljard dollar op de valutamarkt om de opmars van de yen tegen te gaan. Tanigaki zei vanmorgen dat ,,het belangrijk is dat wisselkoersen fundamentele economische verhoudingen weerspiegelen''. Gisteren zou volgens schattingen de Japanse centrale bank voor tussen de 3 miljard dollar en 5 miljard dollar hebben gekocht.