`Ik wens jullie langzame en pijnlijke dood toe'

De voormalige directeur financiën van Parmalat, Fausto Tonna, heeft gisteren fel uitgehaald naar de media die het schandaal verslaan rond de miljardenfraude bij het Italiaanse voedselconcern.

,,Ik wens jullie en jullie gezinnen allemaal een langzame en pijnlijke dood toe'', zei Tonna, toen hij het kantoor werd binnengeleid van de openbaar aanklager in Parma. Tonna is daar ondervraagd over zijn mogelijke rol bij de verdwijning van de miljarden bij Parmalat.

Tonna werd vorige week al gevangen gezet in verband met de ondervraging. Hij zei verder niets meer toen hij door politiefunctionarissen langs verslaggevers, fotografen en cameramensen werd geleid op weg naar het kantoor van de openbaar aanklager. De verwensing was zijn eerste publieke verklaring sinds het losbarsten van het schandaal.

In deze zaak zijn nog geen formele aanklachten ingediend. Tonna gold als de luitenant en financiële rechterhand van Parmalat-oprichter Calisto Tanzi, die eveneens in voorarrest zit. Tanzi zelf, die een opleiding tot accountant heeft genoten, heeft tot nu toe beweerd geen verstand te hebben van financiën.

In totaal zitten acht voormalige leidinggevenden en accountants van Parmalat in gevangenissen in Milaan en Parma, nabij het hoofdkantoor van het wereldwijd opererende concern in zuivel en andere voedingsmiddelen.