Gouverneur vlucht voor eigen politie

Chris Ngige, de gouverneur van de Nigeriaanse deelstaat Anambra, is op de vlucht voor zijn eigen politie. Enkele maanden geleden werd hij al ontvoerd door de politie in een poging hem te doen aftreden. En eerder deze week besloot een rechtbank dat hij `was afgetreden'. De gouverneur ontkent dit en keerde gisteren onder bescherming van 2.000 aanhangers terug naar zijn paleis.

De crisis in de door 2,8 miljoen zielen bewoonde deelstaat Anambra in het zuidwesten van Nigeria heeft alles van een uiterst spannende soap. Het drama is symptomatisch voor de rol die `politieke ondernemers' en godfathers spelen in de politiek. `Money bags' heten in het Nigeriaanse jargon de multimiljonairs die hun veelal door corruptie vergaarde fortuinen inzetten om de politiek te beïnvloeden. `Cash-and-carry' heten de partijleden die het geld aannemen in ruil voor het kopen van stemmen en om andere smerige karwijtjes uit te voeren.

Hoofdrolspelers in Anambra zijn de vorige jaar `gekozen' gouverneur Chris Ngige en Chris Uba, één van de grootste zakenlui in de deelstaat. Beiden zijn lid van de nationale regeringspartij van president Olusegun Obasanjo. Met financiële hulp van Uba werd Ngige vorig jaar tot gouverneur gekozen, verkiezingen die gepaard gingen met grote fraude. Ngige had Uba beloofd dat hij contracten aan zijn godfather zou gunnen zogauw hij was gekozen. Uba mocht ook ministers benoemen. De kosten van de verkiezingscampagne zouden hem uit de staatskas worden terugbetaald. Als garantie tekende Ngige een geheime ontslagbrief en gaf deze aan Uba.

Na zijn verkiezingen keerde Ngige zich echter af van zijn broodheer. Dat bleek een misrekening: Uba ging onmiddellijk in de aanval tegen zijn voormalige protégé. Uba schakelde de politie in om Ngige te ontvoeren en maakte daarna diens ontslagbrief openbaar. Op aandrang van Uba bekrachtigde het deelstaatparlement vervolgens dit `ontslag'.

Deze botte staatsgreep ging Obasanjo te ver. Hij liet Ngige bevrijden en draaide het `ontslag' terug.

Maar de president ondernam geen gerechtelijke stappen. Daarvoor is de president zelf te afhankelijk van de `money bags'.

De afgelopen maanden bestookten door Ngige en Uba ingehuurde schurken elkaar en er ontploften bommen. Begin deze week bereikte de crisis een nieuw dieptepunt toen Uba's aanhangers een rechter dwongen Ngige's gouverneurschap illegaal te verklaren `omdat hij was afgetreden'. Na enkele dagen te zijn ondergedoken sloeg Ngige terug door gistermiddag triomfantelijk in zijn ambtswoning terug te keren. Wordt vervolgd.