Europees onderzoek naar anarchoterreur

Antiterrorismedeskundigen uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, hebben gisteren in Rome besloten tot de vorming van een speciale werkgroep die het verschijnsel van ,,opstandige anarchistische'' acties wil onderzoeken en bestrijden.

De vorming van de werkgroep is een reactie op de reeks bombrieven die de afgelopen dagen bij verschillende Europese instellingen zijn bezorgd. Gisteren bleek dat ook drie leden van het Europees Parlement bombrieven uit Bologna hadden ontvangen. Ook onderschepten beveiligingsbeambten op het postkantoor in Antwerpen twee verdachte pakjes.

Het bompakje dat in Brussel werd afgeleverd bij fractieleider Hans-Gert Pöttering van de Europese Volkspartij ontplofte toen het werd geopend door een medewerker. Niemand raakte gewond. De Britse Europarlementariër Titley kreeg een bombrief op zijn kantooradres in Manchester en zijn Spaanse collega Salafranca op zijn Brusselse kantoor. De veiligheidsmaatregelen rond Europese instellingen zijn verscherpt.

De autoriteiten vermoeden Italiaanse anarchisten achter de bompakjes. Ze blijken allemaal op 22 december te zijn gepost in de stad Bologna. Het gaat om bruine enveloppen van het formaat waarin ook wel boeken en videobanden worden verstuurd. Veel Europarlementariërs openden gisteren poststukken die de afgelopen twee weken zijn binnengekomen. Ze hadden in die periode kerstreces.

De leiding over de task force komt in Italiaanse handen, maakte het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De groep gaat bestaan uit deskundigen uit België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland en Spanje en een functionaris van Europol, de Europese politieorganisatie in Den Haag.

De speciale eenheid gaat twee maanden gegevens over anarchisten verzamelen. De data moeten helpen bij toekomstige antiterroristische operaties.

,,De vertegenwoordigers van Italië, Griekenland en Spanje – drie landen waarin op geweld georiënteerde anarchisten diepe wortels hebben – hebben het verschijnsel uiteengezet aan de andere deelnemers'', aldus een communiqué dat na afloop van de bijeenkomst in Rome door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werd uitgegeven.

In totaal zijn tot dusver zeven bompakjes opgedoken. Behalve bij de drie Europarlementariërs werden bompakjes bezorgd op het vakantieadres in Bologna van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie, bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt en bij de Europese politie- en justie-organisaties Europol en Eurojust in Den Haag. Bovendien ontploften kort voor kerst twee bommetjes in vuilcontainers nabij Prodi's huis in Bologna.