Eenderde personeel werkt ongezond

Ruim eenderde van alle mensen die werken, wordt regelmatig blootgesteld aan gassen, dampen, stof, huidirriterende middelen of biologisch afval. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het bureau heeft de werkomstandigheden van Nederlanders onderzocht in de periode die duurt van 2000 tot 2002.

De belasting door gassen en dampen is het hoogst in sectoren waar gewerkt wordt met auto's. Van de tien mensen die zich bezig houden met het herstellen van carrosseriën (autospuiterijen) werken er tien regelmatig tussen oplosmiddelen en uitlaatgassen. Daarna volgen schilders, glaszetters en mensen die afval inzamelen. In de bouwnijverheid staan werknemers regelmatig bloot aan chemische stoffen.

Driekwart van de stukadoors werkt regelmatig in een stoffige omgeving. Acht van de tien kappers staan dagelijks bloot aan huidirriterende middelen. Daarna volgen wederom automonteurs en -spuiters en veterinaire diensten. Ook binnen de gezondheidszorg wordt vaker dan gemiddeld gewerkt met schoonmaak-, desinfectie- en bestrijdingsmiddelen.

Werknemers die werken met biologisch afval, zoals etensresten, worden vaak geconfronteerd met bacteriën, schimmels en virussen. Daarbij gaat het voornamelijk om mensen die in de detailhandel veel in aanraking komen met aardappels, groenten, fruit en bloemen. Ook personeel in restaurants, hotels en cafés kent een dergelijke belasting.