China steekt 35 miljard in banken staat

China gaat over tot een kapitaalinjectie van 45 miljard dollar (35,3 miljard euro) in de staatsbanken Bank of China en Construction Bank om het op den duur mogelijk te maken dat de banken commerciële ondernemingen met internationale aandeelhouders worden. Dat hebben de Chinese media vandaag gemeld.

Het geld is afkomstig van China's zeer ruime reserve aan buitenlandse deviezen, die inmiddels zo'n 400 miljard dollar beloopt. Met het geld moet een deel van de slechte leningen van beide banken gesaneerd worden. Volgens officiële Chinese cijfers zal ruim twintig procent van de leningen van China's vier grootste staatsbanken nooit worden terugbetaald, buitenlandse analisten schatten het aantal slechte leningen eerder op het dubbele.

Dat percentage moet bij voorkeur zijn teruggedrongen tot beneden de tien procent om een internationale beursgang tot een realistische optie te maken. China moet zijn markten volgens afspraken in het kader van het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uiterlijk in 2006 openstellen voor concurrenten uit de internationale financiële sector. ,,De hervorming is bedoeld om de twee verkozen banken tot werkelijk commerciële banken om te vormen'', schreef het officiële Chinese persbureau Xinhua vandaag. Zo kunnen de banken uitgroeien tot ,,moderne bankbedrijven, met voldoende kapitaal, met een strikte interne controle, een veilige manier van opereren, goede service en goede economische resultaten'', aldus Xinhua.

De banken zijn tot nu toe de moeilijkst te hervormen staatssector gebleken. China heeft eerder geprobeerd het bankwezen te saneren door kapitaalinjecties en door het opzetten van aparte bedrijven die de slechte leningen van de banken overnamen. De banksector wordt gezien als de zwakste schakel in China's economie.