Buschauffeurs staken na geweld

Het busvervoer in de Zaanstreek is getroffen door een staking van buschauffeurs van het vervoersbedrijf Connexxion. Aanleiding voor de staking is het neersteken van een buschauffeur in Zaandam. De chauffeurs hebben te kennen gegeven pas weer aan het werk te gaan wanneer de directie maatregelen neemt om de bussen veiliger te maken.

Gisteravond rond acht uur werd een 53-jarige chauffeur neergestoken toen hij bij een ruzie tussen een passagier en een collega-chauffeur tussenbeide kwam. De chauffeur, die in burger als passagier in bus 65 zat, was getuige van een woordenwisseling tussen de bestuurder van de bus en een passagier die niet wilde betalen. Toen hij probeerde te bemiddelen, werd hij neergestoken. De chauffeur raakte door twee messteken in de buik zwaargewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

Toen de politie in de wijk Poelenburg, waar het incident plaatsvond, was aangekomen, had de dader zich uit de voeten gemaakt. Later op de avond kwam de melding binnen dat in Oostzaan ,,een kletsnatte man uit een sloot was gekropen'', aldus de woordvoerder van de politie Zaanstreek. De man voldeed aan het signalement. De 63-jarige man is ingerekend en heeft een bekentenis afgelegd.

Volgens de politiewoordvoerder zijn er het laatste jaar ,,de nodige incidenten'' geweest waarbij chauffeurs van Connexxion het slachtoffer werden. ,,Er zijn mensen mishandeld en er is een keer een gijzeling geweest onder bedreiging van een vuurwapen, maar dit is wel het ernstigste incident'', aldus de politiewoordvoerder.

Na het incident legden de circa dertig chauffeurs van Connexxion in de Zaanstreek die op dat moment werkten het werk neer. De ochtendploeg van 59 bestuurders ging ook niet aan het werk. De onderhandelingen met de directie liepen op niets uit. Volgens een woordvoerder van de directie kan het vervoersbedrijf niet ingaan op de eis van de buschauffeurs dat de directie zorgt voor honderd procent veiligheid. ,,Dat kunnen wij nooit garanderen.'' De werkonderbreking, die als een wilde staking is begonnen, heeft de steun gekregen van FNV Bondgenoten.

De directie van Connexxion bood aanvankelijk een drietal maatregelen aan. Zo zouden in alle bussen camera's geplaatst kunnen worden. Ook zou het vervoersbedrijf willen kijken of er uit andere projecten geld was vrij te maken om het overdag veiliger te maken en ten slotte wilde het bedrijf onderzoeken of er van elders mensen voor de beveiliging konden worden ingezet. De chauffeurs verwierpen deze voorstellen. De regiodirecteur van Connexxion was rond het middaguur in bespreking met vertegenwoordigers van FNV Bondgenoten en buschauffeurs.