Beurzen dalen door sterke euro

De stijgende euro duwde de Europese beurzen vanmorgen in de rode cijfers. Op het Damrak bleef het verlies beperkt, onder meer door de hogere koers van Koninklijke Olie.

De Europese munt brak vanmorgen door de 1,27 dollar heen, een nieuw record. Aan het eind van de ochtend stond de munt op 1,2756 dollar, een dag nadat de barrière van 1,26 dollar werd genomen.

De dure euro maakt Europese producten minder aantrekkelijk voor de export en daardoor komt de winst van bedrijven onder druk te staan. Daar heeft onder meer de autobranche last van. Zakenbank Goldman Sachs gaf Volkswagen en BMW vandaag een lagere waardering. Deze twee fondsen stonden aan het eind van de ochtend onderin de DAX-index in Frankfurt met verliezen van 3 procent. In Parijs behoorden Peugeot en Renault tot de verliezers. De DAX-index verloor in de ochtenduren 0,6 procent. Parijs en Londen noteerden een verlies van 0,5 procent.

De AEX-index in Amsterdam, die erg gevoelig is voor de stand van de dollar, wist de schade te beperken. De beursgraadmeter index verloor 0,3 procent en stond rond het middaguur op 342,61 punten.

Een van de stijgers was chipmachinefabrikant ASML met een winst van 0,9 procent op 16,35 euro. Gisteren maakte de branchevereniging World Semiconductor Trade Statistics melding van een sterke omzetstijging in de chipsector over de maand november.

Koninklijke Olie, een zwaargewicht in de index, profiteerde van de hogere olieprijzen en van een hogere waardering die Goldman Sachs aan de maatschappij gaf. Het aandeel noteerde 42,17 euro, een stijging van 0,4 procent.

Ahold, dat actief is in de VS en dus gevoelig voor de koers van de dollar, was een van de grootste verliezers met een min van 1,9 procent op 5,69 euro.

Op de effectenbeurs in Tokio sloot de Nikkei-index vanmorgen de handelsdag op 10.813,99 punten, een miniem verlies van 0,1 procent. Voor de beleggers waren de koersstijgingen van in totaal 4,4 procent in de afgelopen vier beursdagen aanleiding om hun winsten te incasseren. Daar kwam de hoge koers van de yen nog bij. Die resulteerde in een terugkeer van de bezorgdheid over de mogelijkheden voor bedrijven die zich op de export hebben gericht. Elders in Azië sloot de beurs in Hongkong met een stijging van 0,3 procent en in Sydney liepen de aandelenkoersen op met gemiddeld 0,9 procent.