Beroep in strafzaak Godett

Het openbaar ministerie (OM) op Curaçao heeft hoger beroep aangetekend in de strafzaak tegen Anthony Godett. De politiek leider van regeringspartij Frente Obrero Liberashon (FOL) werd in december wegens corruptie veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk. Tegen hem was twee jaar geëist.

Het OM heeft eveneens beroep ingesteld tegen het vonnis van Nelson Monte. De FOL-adviseur werd veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf. Het OM had zes jaar geëist. Verder is ook beroep aangetekend tegen het vonnis van twee zakenlieden, de gebroeders Winkel. Zij kregen ieder vijftien maanden cel opgelegd, negen maanden minder dan het OM had geëist, voor hun aandeel in de smeergeldaffaire. In ruil voor steekpenningen verleenden betrokken ambtenaren en politici grote opdrachten. Het OM zegt het om ,,pricipieel juridische'' redenen niet eens te zijn met het vonnis van 22 december omdat de vier op onderdelen van hun aanklacht zijn vrijgesproken. Het is nog niet duidelijk of Monte en Godett zelf ook hoger beroep hebben aangetekend. Zij lieten op de dag van de uitspraak direct weten zich daar niet bij te willen neerleggen. Godett heeft steeds gezegd dat de strafzaak tegen hem een politiek proces is. Zijn zuster Mirna is de premier van de Antillen.

Anthony Godett trekt zich tot nu toe niets aan van de druk die oppositie, bedrijfsleven en vakbonden op hem uitoefenen om zich terug te trekken als politiek leider tot het hoger beroep heeft gediend. Zondag liet hij zijn partijleiderschap nog herbevestigen met een groot feest voor meer dan duizend aanhangers. Dat feest vond plaats bij het partijhoofdkwartier, gebouwd op grond die met smeergeld is gekocht.