Amsterdam houdt vertrouwen in Ceres

Amsterdam blijft vertrouwen houden in de nieuwe containerterminal van Ceres, waarin de gemeente een bedrag van 130 miljoen euro heeft geïnvesteerd. Maar sinds de terminal twee jaar geleden is opgeleverd, zijn er enkele weken geleden alleen 350 containers met cacao overgeslagen. De grote rederijen laten verstek gaan in Amsterdam. Ceres-Amsterdam is voor 50 procent eigendom van de Amerikaan Kristof Kritikos en voor 50 procent van de Japanse rederij NYK-Lines. Havendirecteur Hans Gerson blijft echter vertrouwen houden in het containerproject. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak schetste de directeur een beeld dat de bestaande terminalcapiciteit in Noordwest-Europa onvoldoende is om de groei van containers op te kunnen vangen. De terminal in Amsterdam zou een goed alternatief kunnen bieden voor die containergroei.

In de haven van Rotterdam wordt ontkend dat er onvoldoende capaciteit zou zijn voor de groei. Daar beschouwt men het containerconcept van Amsterdam als mislukt. Maar ook de van P&O Nedlloyd afkomstige nieuwe president-directeur van Ceres, Bas Bredius, is optimistisch over de containermogelijkheden van de haven van Amsterdam. ,,We hebben leaseverplichtingen aan de gemeente voor de terminal en die worden keurig voldaan. Amsterdam wordt voor zijn terminal goed betaald. Ik ga niet van de daken schreeuwen dat het hier allemaal wel goed komt, maar ik ben ervan overtuigd dat we hier klanten krijgen. Het eerste schip is enkele weken geleden al geweest. We hoeven niet per se een grote klant te hebben. Ook met de komst van een aantal kleine rederijen kunnen we op deze terminal heel goed leven.''

Gerson maakte gisteren bekend dat Amsterdam in 2003 ruim 65 miljoen ton goederen heeft overgeslagen, 7,2 procent minder ten opzichte van 2002. Richting Den Haag hield Gerson opnieuw een pleidooi voor een tweede grote zeesluis bij IJmuiden. ,,Voor behoud van de grote werkgelegenheid en groei die de Amsterdamse haven genereert is een tweede sluis noodzakelijk.'' Voor 2004 verwacht Gerson een groei van de overslag van 3 procent.