Amerika slacht kalveren wegens BSE-geval

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft gisteren besloten een kudde van 450 kalveren te slachten in verband met de gekkekoeienziekte (BSE) die vorige maand bij een Holsteinkoe van ruim zes jaar oud werd geconstateerd. De kudde bevat een nakomeling van deze koe.

De kalveren bevinden zich op een boerderij in Sunnyside (Washington), vlakbij het dorp Mabton waar de BSE-koe verbleef totdat ze naar het slachthuis werd gebracht. Het ministerie van Landbouw heeft besloten om alle 450 kalveren te doden, omdat ze niet kan vaststellen welk kalf nou precies de nakomeling is van de BSE-koe. De eigenaar van de kudde krijgt hiervoor compensatie.

De kalveren zijn een tot enkele maanden oud. Ze vertonen geen van alle symptomen van BSE – de ziekte is tot op heden nog nooit ontdekt bij koeien die jonger zijn dan 30 maanden. Om die reden zullen de hersenen van de pasgeboren dieren ook niet worden onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke prionen, de veroorzakers van de ziekte.

Ron DeHaven, hoofd van de Amerikaanse veterinaire inspectiedienst, maakte niet bekend waar de dieren geslacht worden. Hij wilde ook niet zeggen wat er met de dode dieren gaat gebeuren. Volgens hem zal het vlees in ieder geval niet in de menselijke voedselketen worden gebracht. De kalveren worden ook niet verwerkt in diervoer.

Het ministerie houdt op dit moment nog twee andere kuddes in quarantaine. Ze hebben allebei een link met de BSE-koe, die waarschijnlijk op een boerderij in het Canadese Alberta is geboren en op latere leeftijd naar Amerika is vervoerd.

Wereldwijd hebben circa 30 landen een importstop voor Amerikaans rundvlees afgekondigd. Deze week gaat een handelsdelegatie naar Mexico om een mogelijke opheffing van de importstop te bespreken. Eerder is al een delegatie om dezelfde reden afgereisd naar Japan, de grootste importeur van Amerikaans rundvlees. Maar de Japanners, die twee jaar geleden zelf voor het eerst met BSE werden geconfronteerd, houden de importstop voorlopig aan.

Vorige week heeft minister Ann Veneman van Landbouw nieuwe veiligheidsregels opgesteld in verband met het houden, slachten en verwerken van runderen.