AFM onderzoekt dochters Parmalat

De financiële toezichthouder AFM is een onderzoek begonnen naar de vier Nederlandse dochterondernemingen van Parmalat in Nederland. De Autoriteit Financiële Markten verzamelt momenteel feiten over de in Rotterdam ingeschreven dochters die onder meer voor de financiering van het Italiaanse zuivelbedrijf zorgden.

Afhankelijk van de uitkomsten kijkt AFM naar de mogelijkheden voor verdere maatregelen.

Parmalat, dat inmiddels uitstel van betaling heeft verkregen, verkeert sinds vorige maand in grote problemen. Mogelijk is meer dan 8 miljard euro zoek. Het geld zou onder meer gebruikt zijn om verliesgevende onderdelen van het bedrijf overeind te houden. Ook heeft bestuursvoorzitter Calisto Tanzi toegegeven honderden miljoenen euro naar de reisonderneming van zijn dochter te hebben gesluisd. Verder zijn vermoedelijk grote bedragen gestoken in beleggingsfondsen op onder meer de Kaaimaneilanden. Ook dat geld is nog zoek. Tanzi is met een aantal andere voormalige bestuurders in hechtenis genomen.

De Nederlandse dochters van Parmalat worden geleid door onder meer een trustkantoor van advocatenkantoor Nauta Dutilh. Nederland is aantrekkelijk voor internationale concerns, onder meer doordat het veel belastingverdragen met andere landen kent.

Bij het Ahold-debacle klaagde AFM-voorzitter A. Docters van Leeuwen over de beperkte mogelijkheden van de toezichthouder. Toen stelde hij dat de wettelijke bevoegdheid voor een serieus onderzoek ontbrak. AFM werkt in het onderzoek samen met onder meer de Amerikaanse SEC en de Italiaanse toezichthouder op de financiële markten. Volgens de Nederlandse toezichthouder richt het onderzoek zich allereerst op de uitgifte van obligaties.

Deloitte, de accountant van drie Nederlandse vennootschappen van Parmalat, staat nog steeds achter zijn goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen van de vennootschappen. Volgens een woordvoerder houdt Deloitte de situatie ,,nauwgezet in de gaten'' en zal de accountantsorganisatie ,,de noodzakelijke maatregelen treffen als en wanneer wij dat noodzakelijk achten''. Deloitte heeft naar eigen zeggen de overtuiging dat zij bij haar werkzaamheden voor de Parmalat-dochters heeft voldaan aan de ,,daaraan te stellen vaktechnische eisen''.

Onderzoeksrechters in Milaan en Parma gaan nu ook de rol na die Italiaanse en buitenlandse banken hebben gespeeld in de boekhoudfraude van zuivelgigant Parmalat. Volgens de krant Corriere della Sera van gisteren worden Deutsche Bank, Sanpaolo Imi, Capitalia en Banca Intesa op de korrel genomen. Vooral de handelwijze van Deutsche Bank roept vragen op. Deze bank verdubbelde in november haar belang in Parmalat Finanziaria tot 5,1 procent.