Topman IBM Zuid-Korea verdacht van corruptie

In het grootste corruptieschandaal ooit rond een buitenlandse firma heeft de Zuid-Koreaanse justitie dit weekeinde 48 zakenlieden en ambtenaren in staat van beschuldiging gesteld, waaronder een topman van de Koreaanse vestiging van IBM.

IBM Korea en verwante bedrijven worden ervan verdacht ambtenaren en concurrenten te hebben omgekocht voor het winnen van een contract voor de levering van computers ter waarde van 66 miljard won (45 miljoen euro). IBM zou ruim 1 miljoen euro hebben betaald aan diverse concurrenten om deel te nemen in een feitelijk betekenisloze aanbiedingsprocedure. Daarnaast zou het ruim 200.000 euro hebben betaald aan veertien werknemers van onder meer het ministerie van Informatie, de belastingdienst, het leger, de publieke omroep en zelfs het openbaar ministerie zelf.

,,Het is een publiek geheim dat het moeilijk is een overheidscontract binnen te slepen zonder omkoping'', stelt de krant Joongang Ilbo vandaag in het hoofdartikel. Het schandaal is ,,een schrijnend voorbeeld hoe diep corruptie is geworteld in het Koreaanse inkoopbeleid''. Derhalve ,,moeten we goed nadenken waarom buitenlandse bedrijven klagen dat ze niet in Korea kunnen opereren zonder overheidsfunctionarissen om te kopen''.

IBM Korea heeft inmiddels de topman ontslagen en meegedeeld dat diens activiteiten niet door het bedrijf waren goedgekeurd. Naast IBM Korea zijn ook LG IBM – een joint venture van IBM en de Koreaanse elektronicagigant LG – en het geaffilieerde bedrijf Winsol bij de zaak betrokken.

Corruptie is een groot probleem in Zuid-Korea, tot in het presidentieel paleis. Tegen een aantal medewerkers van president Roh Moo-hyun lopen onderzoeken wegens het aannemen van illegale steekpenningen in de aanloop naar de verkiezingen van 2002. Roh's toenmalige tegenstander, Lee Hoi-chang, heeft al het boetekleed aangetrokken omdat zijn kantoor destijds van het bedrijfsleven zeker 36 miljoen euro illegaal zou hebben ontvangen. De spectaculairste onthulling tot dusver is dat een adviseur van Lee op een parkeerplaats de sleutels kreeg overhandigd van een vrachtwagen met daarin 11 miljoen euro aan contant geld. Lee, zelf een voormalig officier van justitie, beloofde vorige maand de gevangenis in te zullen gaan bij een veroordeling. Diverse presidenten hebben in het verleden aangekondigd tegen corruptie op te zullen treden, maar tot dusver zonder opzienbarend resultaat. Alle vier oud-presidenten van de afgelopen twintig jaar zijn tijdens of na hun zittingstermijn wegens corruptie in opspraak gekomen.