Timmer sprint op eenzame hoogte

Zonder enige tegenstand veroverde Marianne Timmer gisteren in Utrecht haar zesde nationale sprinttitel. Steeds met een royale voorsprong won ze op zaterdag en zondag de 500 en de 1.000 meter. Op de kortste afstand reed ze gisteren op de half overdekte Vechtsebanen als enige onder de veertig seconden, in 39,37, een baanrecord. Tweemaal legde ze de 1.000 meter als enige onder de 1.20 minuut af. Gisteren in een baanrecord, 1.18,83.

Timmer staat in Nederland op eenzame hoogte sinds Andrea Nuyt tegen een chronische vormcrisis opbokst. De nationale sprinttop bij de vrouwen is zo smal, dat Nuyt toch nog tweede werd. Daarmee verzekerde ze zich van een startbewijs voor de WK later deze maand in Nagano. Annamarie Thomas slaagde er niet in zich te plaatsen voor de EK allround, maar haar derde plaats in Utrecht is goed voor een retourtje Nagano. Frouke Oonk legde beslag op het vierde WK-startbewijs.

Timmer stelde vast dat ze wel eens harder voor de nationale sprinttitel had moeten vechten. Met vier technisch fraaie uitvoeringen sloeg ze een groot gat met de rest van het deelnemersveld. De NK waren voor haar een geslaagde voorbereiding op de WK, die wordt gehouden op de baan waar ze zes jaar geleden twee olympische titels veroverde, op de 1.000 en de 1.500 meter. Ze ziet ernaar uit om in het M Wave-stadion haar krachten te meten met de wereldsprinttop. ,,Ik ben fit, maar ik moet nog een stapje maken. En ik heb ook een beetje geluk nodig.'' Haar beste prestatie op een WK sprint is de derde plaats van 2000.

Timmer kan terugkijken op een goed begin van het seizoen. Dat begon met de nationale titels op de 500 en de 1.000 meter. Internationaal had ze succes in Salt Lake City, waar ze bij wereldbekerwedstrijden de 500 meter won.