Televisie en radio VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de ontwikkelingen in de medische wetenschap. Zo kan een vrouw die al 15 jaar blind is met een bionisch oog licht en donker onderscheiden, en kan een Duitse patiënt die verlamd is via zijn gedachten op de computer werken. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer een discussie over het groene hart van Nederlands met Tweede-Kamerlid voor GroenLinks Wijnand Duyvendak en stadsarchitect Vincent van Rossem. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Big cat week: Big cat diary. Eerste aflevering van een serie natuurdocumentaires over drie families leeuwen, panters en cheeta's. BBC1, 20.00-20.30u.

Days that shook the world. Over de atoombom die in augustus 1945 op Hiroshima in Japan werd gegooid en aan 100.000 mensen het leven kostte. BBC2, 20.00-21.00u.

In den beginne... Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.02-21.05u.

Kwesties: Millenniumbaby's, aangeboren of aangeleerd? De eerste aflevering van een zesdelige serie waarin 25 kinderen, geboren in het jaar 2000, gevolgd worden vanaf hun eerste levensjaar tot de volwassenheid. In dit deel gaat het over de beslissende rol van ouders in het groeiproces van kleine baby's. Canvas, 21.00-21.45u.

De mensen van de straatzorg. Slot van een vierluik over medewerkers van het Leger des Heils die gevolgd worden in hun werk met dak- en thuislozen. Ned.1, 22.23-22.53u.

Dokument: Daffi, een nieuw leven. De 23-jarige Israëlisch Daffi Gal lijdt aan een dodelijke longziekte en wacht op een transplantatie. Op oudejaarsavond krijgt een jonge soldaat een auto-ongeluk en wordt Daffi met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Filmmaker Tzvika Vloch volgt haar strijd tegen de dood, de redding en de familie van longdonor Sivian. Ned.1, 22.53-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Burgemeester Zijlmans uit Beuningen werd ruim 3 jaar geleden beschuldigd van machtsmisbruik. Na een rechtszaak werd Zijlmans vrijgesproken. Hij voelt zich nog steeds bezoedeld door de media. Verder voelt het College Toezicht Zorgverzekeringen zich onheus behandeld door De Volkskrant en geeft kunstenaar Engelbrecht commentaar op zijn brief over de `inventarisatie van illegalen'. Ned.3, 21.05-22.00u.

FILM

Last Man Standing (Walter Hill, 1996, VS). Na Sergio Leone's Fistful of Dollars (met Clint Eastwood) de tweede remake van Kurosawa's samoerai-epos Yojimbo (1961). Het speelt aan de Texaanse grens ten tijde van Drooglegging en gangsteroorlogen. Hired gun Bruce Willis rekent in zijn eentje, met twee pistolen, af met het gespuis. Volop clichés. Ook met Bruce Dern, Christopher Walken. Ned.2, 23.05-0.42u.

Nighthawks (Bruce Malmuth, 1981, VS). Actiethriller moet het niet van intrige hebben. New Yorkse politieagent Sylvester Stallone jaagt op meedogenloze terrorist Rutger Hauer, die hier zijn Hollywood-debuut maakte. BBC1, 0.15-1.55u.

Story of Vernon and Irene Castle (H.C. Potter, 1939, VS). Laatste musical van Fred Astaire en Ginger Rogers (die zich in 1949 eenmalig zouden herenigen) is een nostalgisch biografische film over het danspaar uit de titel dat voor de Eerste Wereldoorlog furore maakte in Parijs en Amerika. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u., zwart-wit.

.Knock on Wood (Norman Panama & Melvin Frank, 1954, VS). Uitstekend komisch vehikel voor Danny Kaye als buikspreker die denkt dat zijn pop een eigen leven leidt. Hij raakt vervolgens verstrikt in een spionageweb, omdat geheim agenten gestolen blauwdrukken in zijn pop hebben verborgen. Hij is zich natuurlijk van geen kwaad bewust. Ook met Mai Zetterling als zijn knappe psychiater. Morgen, SBS6, 12.50-14.40u., onderbroken door reclame.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van oud-geschiedenisleraar Niek Lelijveld in Den Haag een gesprek met de Rotterdamse hoogleraar filosofie Henk Oosterling over het boek Sferen van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, waarin Sloterdijk de hele wereld tracht te duiden. Verder een fragment uit 1940 uit het archief van Philips Holland in Indië over de Duitse aanval op Europa. 747AM, 21.02-23.02u.

Casa Luna. Nieuw nachtprogramma met o.m. een gesprek met historicus Wim Willems, die wekelijks in de Haagsche Courant bericht over de geschiedenis van Den Haag. Ook de eerste aflevering van het hoorspelfeuilleton De Tuinfluiter. Radio 1, 0.02-2.02u.