Powell roept partijen in Sri Lanka tot de orde

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft president Chandrika Kumaratunga van Sri Lanka en haar premier én politieke tegenstander Ranil Wickremesinghe op het hart gedrukt hun meningsverschillen bij te leggen. Het conflict tussen de president en premier heeft geleid tot een politieke impasse in Sri Lanka en tot stopzetting van het vredesproces tussen de regering en de Tamil Tijgers.

Een hoge Amerikaanse functionaris maakte afgelopen weekeinde bekend dat minister Colin Powell de Srilankese regeringsleiders schriftelijk van zijn grote bezorgdheid op de hoogte heeft gesteld, en hen heeft opgedragen hun conflict op te lossen. ,,Hij (de minister) bracht zijn overtuiging over dat een snelle doorbraak in de huidige impasse noodzakelijk is'', zei Bruce Lohof, Amerikaanse ambassaderaad in de Srilankese hoofdstad Colombo.

Na decennialange burgeroorlog, die aan meer dan 65.000 mensen het leven heeft gekost, leek vorig jaar dankzij Noorse bemiddeling een einde aan de strijd tussen de Srilankese regering en de Tamil Tijgers in zicht. De Tamil Tijgers, die streven naar een eigen staat in het noorden en westen van Sri Lanka, leken akkoord te gaan met voorstellen van premier Wickremesinghe voor vergaande autonomie. Na een aantal gespreksronden, die plaatsvonden in verschillende derde landen, greep president Kumaratunga begin november plotseling in door de noodtoestand uit te roepen en drie vooraanstaande, direct bij de onderhandelingen betrokken ministers, van hun portefeuilles te ontdoen. Kumaratunga vreest dat premier Wickremesinghe te veel concessies doet aan de Tamil Tijgers en daarmee de territoriale integriteit van het land schendt.

De daardoor ontstane crisis is nog steeds niet opgelost, met het bijkomende gevaar dat het vredesproces met de Tamils definitief strandt en de burgeroorlog opnieuw oplaait. Het Amerikaanse m inisterie van Buitenlandse Zaken liet onlangs weten dat de situatie niet veel langer zo kan voortduren. De VS willen met Noorwegen, Japan en de Europese Unie overleggen over initiatieven de partijen in Sri Lanka om de tafel te krijgen.