Parmalat in gesprek over noodkrediet

De wankelende melkmultinational Parmalat overlegt vandaag met Italiaanse banken over een overbruggingskrediet van 50 tot 100 miljoen euro. Het geld is nodig om de productie voor de komende maanden te garanderen.

Intussen heeft de Italiaanse justitie haar onderzoek naar de miljardenfraude bij Parmalat uitgebreid naar een aantal Amerikaanse banken die de expansie van Parmalat mede hebben gefaciliteerd. Justitie zou daarbij samenwerken met de SEC, de financiële toezichthouder in de Verenigde Staten.

Parmalat wordt ervan verdacht met vervalste documenten zijn balans met 8 miljard euro te hebben opgepoetst om zo schulden en verliezen te verdoezelen. Een deel van de schulden is ontstaan door de aankoop van bedrijven in Australië en Zuid-Amerika. Dit betrof grote investeringen die hun geld nooit hebben opgebracht. Daarnaast heeft de inmiddels afgetreden en gearresteerde Parmalat-directeur Calisto Tanzi toegegeven dat hij 500 miljoen euro aan zijn bedrijf heeft onttrokken voor privé-doeleinden. Justitie onderzoekt of de spoorloos verdwenen miljarden helemaal zijn opgegaan aan verkeerde investeringen of dat er ergens nog een geheime bankrekening is waar het geld op staat. De schijnwerpers zijn daarbij gericht op een bedrag van 3,7 miljard euro dat door een anoniem persoon in december werd aangeboden aan en geweigerd door de Italiaanse bank San Paolo-Imi. De vraag daarbij is of dit niet-bestaand geld was, of een deel van de verdwenen miljarden betrof.

Vanuit de gevangenis heeft Tanzi dit weekend zijn bezittingen aangeboden om het immense gat in de begroting van Parmalat te dichten. Het betreft onder meer twee privé-jachten en zijn aandelen in Parmatour, de reistak van Parmalat die 300 miljoen schuld heeft. Crisismanager Enrico Bondi heeft geërgerd gereageerd op het aanbod. ,,Laat hij ons liever vertellen waar die miljarden zijn gebleven.'' Tanzi ontkent dat er elders nog geld is. Volgens hem was de mysterieuze reis die hij de week voor zijn arrestatie naar Zuid-Amerika maakte niet bedoeld om geld veilig te stellen, maar betrof het een familievakantietrip. Maar deze verklaring wankelt nu door nieuwe ontdekkingen.