Pakistan, India willen toenadering

India en Pakistan willen het recent ingezette proces van normalisering van hun relaties voortzetten. Maar onduidelijk is welke stappen zij nu gaan zetten om hun conflict over de deelregio Kashmir op te lossen.

Dat bleek vanochtend na een gesprek van ruim een uur tussen de Indiase premier Atal Behari Vajpayee en president Pervez Musharraf van Pakistan in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yashwant Sinha, zei op een persconferentie dat zowel Vajpayee als Musharraf de wens heeft uitgesproken dat de betrekkingen tussen India en Pakistan verder zullen verbeteren. Maar hij weigerde te zeggen of, en zo ja op welke punten, de regeringsleiders concrete vooruitgang hebben geboekt in hun gesprek van vanochtend. Het feit dat de Indiase premier naar Islamabad is gekomen en hij heeft ingestemd met een ontmoeting met de president van Pakistan beteken op zichzelf al vooruitgang, zei minister Sinha. ,,Kijk er alstublieft op die manier naar.''

Het gesprek tussen premier Vajpayee en president Musharraf had plaats in de marge van een driedaagse conferentie van zeven regeringsleiders in Zuid-Azië, die gisteren in Islamabad begon. Gisteren al had Vajpayee een ontmoeting met zijn Pakistaanse ambtgenoot Zafarullah Jamali.

President en legerleider Musharraf, de sterke man van Pakistan, reisde in de zomer van 2001 naar het Indiase Agra om met premier Vajpayee te overleggen over een duurzame oplossing voor het conflict over Kashmir, een in meerderheid door moslims bewoonde regio die na de splitsing van het Indiase subcontinent in 1947 grotendeels in handen kwam van India. Over Kashmir hebben India en Pakistan al twee keer oorlog gevoerd. De top van Agra leek in een doorbraak te eindigen, maar meningverschillen over de tekst gooiden op het laatste moment roet in het eten waarna Musharraf onverrichterzake naar huis terugkeerde. Vervolgens verslechterde de relatie tussen de buurlanden, met als dieptepunt de dreiging eind 2002, begin 2003 van een nieuwe oorlog toen troepen langs de grenzen werden samengetrokken.

India verwijt Pakistan dat het islamitische terreur in het Indiase deel van Kashmir en in India zelf steunt, en premier Vajpayee heeft president Musharraf verweten dat hij zijn belofte niet heeft gehouden om terreurgroepen tegen te houden bij de bestandslijn in Kashmir. Maar de laatste maanden is er een kentering in de bilaterale verhoudingen gekomen. Zo laten India en Pakistan elkaars vliegtuigen weer toe en is de busverbinding tussen het Pakistaanse Lahore en de Indiase hoofdstad New Delhi hersteld. Pakistan heeft steeds aangedrongen op een referendum over de toekomst van Kashmir, maar onlangs trok president Musharraf die eis in. Daarmee maakt hij gesprekken mogelijk met India maar zal hij extremistischge groeperingen in eigen land nog meer tegen zich in het harnas jagen. De afgelopen weken ontsnapte Musharraf aan twee aanslagen.