Nieuwe digitale beveiliging opkomst

Vijf technologiebedrijven hebben de handen ineengeslagen om het illegaal kopiëren van muziek, films en software vanaf internet te voorkomen. Het consortium presenteert de beveiliging volgende maand. De bedrijven die deelnemen zijn Nokia, Intel, Samsung, Toshiba en Matsushita (Panasonic). Een ander consortium, waarin onder meer Philips en Sony zitten, werkt eveneens aan de bescherming van `digitale auteursrechten'.

Het nieuwe consortium wil volgens de Amerikaanse krant The New York Times verder gaan dan de huidige beveiligingen voor dvd's en cd's. Zij werken aan een systeem dat ook illegaal kopiëren met draadloze apparatuur, zoals mobiele telefoons, via internet tegengaat. Het consortium, dat opereert onder de codenaam Project Hudson, wil de film- en muziekindustrie ervan overtuigen dat ook voor deze apparatuur bescherming van digitale informatie noodzakelijk is.

Ontbrekende partij bij beide groepen die werken aan digital rights management is Microsoft. Het softwarebedrijf werkt aan een eigen systeem, bekend als Windows Media Rights Manager. Maar een rechtszaak over patentinbreuk, aangespannen door het Amerikaanse bedrijf Intertrust, waarvan Philips en Sony eigenaar zijn, houdt de lancering van het Microsoft-product vooralsnog tegen. Uit recent onderzoek blijkt inmiddels dat het downloaden van muziek door Amerikanen met de helft is afgenomen. De aanval van de muziekindustrie op aanbieders van liedjes op internet lijkt effect te hebben. Van de internetgebruikers gaf 14 procent aan tussen 18 november en 14 december liedjes gedownload te hebben. In mei 2003 en in februari 2001 was dit nog 29 procent.