Monsterzege Saakasjvili

Michail Saakasjvili, tot voor kort een van de leiders van de oppositie in Georgië, heeft met grote overmacht de presidentsverkiezingen van gisteren gewonnen.

Hoewel de definitieve uitslag van de verkiezingen nog niet vaststaat, is uit peilingen en voorlopige uitslagen duidelijk dat de 36-jarige Saakasjvili rond 85 procent van de stemmen heeft gekregen. Aan de verkiezingen deden zes kandidaten mee. De opkomst was groot: de voorzitter van de kiescommissie meldde dat 1,6 miljoen van de 1,8 miljoen ingeschreven kiezers hun stem hebben uitgebracht.

Internationale waarnemers hebben slechts incidenteel melding gemaakt van onregelmatigheden. De Amerikaanse ambassadeur Richard Miles zei gisteravond dat Georgië ,,normale verkiezingen'' achter de rug had. ,,Iedereen heeft vrij kunnen stemmen.'' Georgische non-gouvernementele organisaties vonden de incidenten die waren geconstateerd niet ernstig genoeg om van oneerlijke verkiezingen te spreken.

De zege van Saakasjvili is de bekroning van de `rozenrevolutie' van november vorig jaar, toen onder zijn leiding een niet-bloedige opstand uitbrak tegen het bewind van president Edoeard Sjevardnadze, die eind november zwichtte en aftrad. Sjevardnadze gaf het nieuwe bewind uiteindelijk zijn zegen. Gisteren stemde hij zelfs op de man die hem verdreef.

Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, is een in het westen opgeleide jurist die minister van Justitie was tot hij zich in 2001 bij de oppositie aansloot. Later werd hij gekozen als burgemeester van de hoofdstad Tbilisi. Zijn prioriteiten zijn openbare veiligheid en bestrijding van de corruptie.

Reportage pagina 4