Leider FARC gearresteerd

In Colombia is een van de topmannen van de marxistische rebellenbeweging FARC gearresteerd. Na dit succes voor de harde aanpak van president Alvaro Uribe wordt gevreesd voor nieuwe aanslagen.

Voor het eerst in de al veertig jaar durende strijd tegen de rebellengroep FARC hebben de Colombiaanse autoriteiten een kopstuk van deze groepering weten te arresteren. Afgelopen vrijdagavond pakte de politie in Ecuador de 53-jarige Simón Trinidad op. Hij was ideoloog en een van de meest bekende gezichten van de groepering die sinds 1963 strijd voert tegen de Colombiaanse regering.

De deels aan de Harvard universiteit in Amerika opgeleide econoom Trinidad, wiens echte naam Ricardo Palmera Pineda is, is zaterdag vanuit buurland Ecuador uitgezet naar Colombia. Op televisiebeelden hoor je de geboeide Trinidad, een kalende, zwaarlijvige man, vlak voor het transport per helikopter strijdlustig roepen: ,,Leve de FARC.''

De arrestatie van Trinidad is een enorme opsteker voor de anderhalf jaar geleden aangetreden Colombiaanse president Alvaro Uribe. Hij is voorstander van het met harde, militaire hand bestrijden van de rebellengroeperingen in zijn land.

Uribe's voorganger Andrés Pastrana heeft jarenlang geprobeerd om via onderhandelingen vrede te sluiten met de FARC die zo'n 17.000 leden telt. Een van de voornaamste onderhandelaars namens de FARC was Trinidad. De FARC mocht aanvankelijk regeren over een gedemilitariseerde zone van 42.000 vierkante kilometer. Het bestand werd twee jaar geleden verbroken door de regering vanwege aanhoudende terroristische aanslagen.

Over de aanhouding van Trinidad werd aanvankelijk nogal geheimzinnig gedaan. Volgens de eerste berichten uit Ecuador zou de rebellenleider vrijdag bij een routine verkeerscontrole zijn opgepakt. Maar gisteren viel uit een door het Colombiaanse leger vrijgegeven videoband op te maken dat Trinidad al dagenlang door Colombiaanse geheime agenten werd gevolgd en gefilmd in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito. Op de video zie je Trinidad wandelen met zijn strijdmakker en echtgenote Lucero en hun dertienjarige dochter. De FARC-leider zou in Ecuador zijn geweest om medische behandeling te krijgen voor prostaatkanker.

De politie in Ecuador werd getipt over zijn ware identiteit. Hij heeft na zijn aanhouding vergeefs om politiek asiel gevraagd.

Trinidad zal in Colombia worden vervolgd wegens meervoudige moord, ontvoering, drugshandel en het plegen van terroristische aanslagen. Hij kan tot zestig jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Op zijn `hoofd' stond een beloning van 820.000 dollar. De voormalige bankier en jeugdvriend van Pastrana heeft zich zestien jaar geleden aangesloten bij de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). De uit een rijk milieu van veeboeren uit het noorden van Colombia afkomstige Trinidad was een vreemde eend in de groepering die zichzelf aanduidt als marxistisch. Strijders worden doorgaans gerekruteerd onder arme families van het platteland.

In interviews heeft Trinidad eerder verklaard zich te hebben aangesloten bij de rebellengroep uit onvrede over de grote inkomensverschillen in zijn land. Zijn strijdnaam is een eerbetoon aan de negentiende-eeuwse Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Trinidad Bolívar. De rebellenvoorman maakte reizen naar Denemarken, Italië en Spanje om steun te zoeken voor de revolutionaire strijd.

De Colombiaanse minister van Defensie Jorge Alberto Uribe heeft de Verenigde Staten inmiddels bedankt voor ,,vitale'' hulp bij de arrestatie. De VS zijn nauw betrokken bij de strijd tegen Colombiaanse rebellengroepen vanwege de drugshandel van de guerrilleros. Naar verluidt zou er door Colombiaanse en door Amerikaanse agenten van de CIA al zes maanden jacht zijn gemaakt op de rebellenleider.

De Colombiaanse president, die telefonisch door zijn Ecuadoriaanse collega Lucio Gutierrez op de hoogte werd gesteld van de aanhouding en op handen zijnde uitzetting, verklaarde dit weekeinde dat het oppakken van Trinidad aantoont dat ,,terrorisme nooit zal zegevieren''.

In de grote Colombiaanse steden is het leger dit weekeinde in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De angst bestaat dat de FARC met nieuwe terreurdaden wraak zal willen nemen voor de gevangenneming van een van hun leiders.

Trinidad zit naar alle waarschijnlijkheid vast in een extra beveiligde gevangenis in hoofdstad Bogotá. Het Colombiaanse openbaar ministerie zegt nog te bestuderen of de rebellenleider eventueel wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Het succes van de arrestatie van Trinidad heeft op korte termijn zeer waarschijnlijk negatieve gevolgen voor besprekingen over de vrijlating van ontvoerden die de FARC in bezit heeft. Onder de gegijzelden bevinden zich drie Amerikanen die werkten voor het Amerikaanse leger. De Colombiaanse minister van Defensie heeft gezegd dat het uitgesloten is dat Trinidad kan worden geruild tegen gegijzelden.

Vorige week werd juist bekend dat het afgelopen jaar 2.200 mensen werden ontvoerd in Colombia. Dat is een daling met zo'n 27 procent vergeleken met 2002.