Koper, let op

De eigen cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de gemiddelde verkoopduur van woningen moeten met een korreltje zout worden genomen, vooral nu het slecht gaat met de woningmarkt. Zeker is dat woningen langer te koop staan dan de gemiddeld 73 dagen die de NVM aangeeft. Dat werd bevestigd door onderzoek van deze krant waaruit bleek dat binnen bijna drie maanden op een internetsite van makelaars ten minste 2.700 onverkochte huizen van de markt werden gehaald om er vervolgens weer als nieuw op te worden gezet. Dat wordt niet in de eerste plaats gedaan om de statistiek van de makelaarsvereniging te verfraaien, maar om weer loop te krijgen in de verkoop van een huis waar niemand meer naar kijkt. Net als de aftandse tweedehands auto die een extra likje glanswas en een geurig vloerkleed krijgt om weer nieuw te lijken.

Zowel bij tweedehands auto's als bij woningen moet de koper uitkijken. Dankzij de langere verkoopduur krijgt de huizenkoper daar eindelijk de kans toe. Drie jaar geleden nog moest een koper van een huis in Amsterdam al beslissen voor hij goed en wel had kunnen rondkijken. Nu zakt in Amsterdam de huizenmarkt in. In de door deze krant onderzochte periode stond 8,6 procent van de huizen in de hoofdstad te koop. In Warmond is het zelfs één op de tien dure huizen. Dat zijn feiten die makelaars liever niet bekendmaken, maar iedereen kan het zien aan de borden op ramen en in tuinen. Het beste zou zijn als de prijzen langzaam inzakken, maar dat is bij veel dure huizen niet het geval.

Cijfers over de huizenmarkt zijn belangrijke signalen voor de stand van de economie, omdat er hypotheekleningen bij zijn betrokken en rentestanden. Een instortende huizenmarkt is slecht voor de economie. Sommige huizen worden minder waard dan de hypotheeklening die de eigenaren hebben afgesloten. Objectief zijn de verkoopprijzen, want die komen van het kadaster. Weinig betrouwbaar blijken de gegevens over de verlaging van de vraagprijs en de tijdsduur dat een huis te koop staat. De Nederlandsche Bank waarschuwde afgelopen zomer al dat het leek of huizen korter te koop stonden dan werkelijk het geval was. Ook voor deze cijfers geldt dat de koper moet uitkijken. De economie herstelt zich niet vanzelf als er een te rooskleurig beeld van wordt geschetst.