IAEA boos over kritiek VS na inspectie Libië

De Verenigde Staten en het Internationaal Atoombureau (IAEA) in Wenen zijn het oneens wie de supervisie moet hebben over de ontmanteling van het Libische nucleaire wapenprogramma, aldus diplomaten in Wenen. Volgens hen heeft de Amerikaanse minister Colin Powell vorige week telefonisch gesproken met IAEA-chef Mohamed ElBaradei over de spanningen. Washington is evenmin gelukkig met de IAEA-positie ten aanzien van Iran en, eerder, Irak. Het IAEA deelde vorige week na een eerste inspectie van Libische installaties mee dat het Libische programma nog niet ver gevorderd was. Hoge Amerikaanse functionarissen gaven later aan dat het IAEA slecht geïnformeerd is en verklaarden dat de ontmanteling van het programma door Amerikaanse en Britse deskundigen wordt uitgevoerd. ElBaradei is volgens een diplomaat woedend over de Amerikaanse kritiek.