Honger naar wild met dadels

Hoewel het nog altijd niet vaststaat dat de civetkat de bron van de dodelijke longziekte sars is, heeft de provincie Guangdong besloten de handel in de dieren stil te leggen en alle civetkatten die door de restaurants in de Zuid-Chinese provincie in gevangenschap worden gehouden af te maken. Maar het is zeer de vraag af daarmee het probleem is verholpen. De reden: China's honger naar exotisch wild is niet te stuiten.

,,China kan dissidenten opsluiten, censuur opleggen, een man de ruimte in schieten en negen procent economische groei bewerkstellingen, maar het is niet in staat de eetlust van het Chinese volk een halt toe te roepen'', stelt Andrew Lam spottend in de internetkrant Pacific New Service naar aanleiding van het probleem. En hij heeft gelijk. Nergens ter wereld bestaat zo'n grote markt voor exotische dierenproducten als in China. Of het nu gaat om voedsel of medicijnen. Zeldzaam wild is vooral in Zuid-China in trek. China's commissie voor bosbouw hief daarom in augustus een vier maanden oud verbod op de handel en consumptie van 54 exotische beesten maar op, zolang de beesten, waaronder de civetkat, niet in het wild werden gevangen. Maar hoe kan op de ondoorzichtige Chinese markt met zekerheid worden gezegd waar de beesten op het menu vandaan komen?

Wie de markten in het Chinese grensgebied met Vietnam, Laos of Birma bezoekt, ziet een bloeiende handel in wild. Die landen zijn China's belangrijkste toeleveranciers van slangen, apen, herten en civetkatten. Aan klanten geen gebrek. Het eten van uitstervend wild is daarom zo populair in China omdat het exclusief is en omdat van oudsher wordt geloofd dat het eten van wild gezond is. Zo zou de civetkat, een fretachtig knaagdier, evenals de meeste soorten wild, de vruchtbaarheid en de weerbaarheid van de consument stimuleren. Niet voor niets grenzen de bordelen in Azië vaak aan de restaurants waar exotisch wild op het menu staat.

De Chinese Organisatie voor de Bescherming van Wild schat dat alleen al in Guangdong jaarlijks zo'n vijftig ton wilde padden, duizend ton slangen en vele duizenden tonnen wilde vogels worden gegeten. Daar is geen kruit tegen gewassen.

Een inmiddels verboden gerecht waar het vlees van de civetkat in wordt verwerkt is slangensoep, dat op exclusieve menu's wordt aangeduid als `de draak, de tijger en de feniks'. Volgens dat tweeduizend jaar oude recept staat de draak voor het vlees van een of drie soorten slangen, de cobra, de ratslang (ptyas korros) en de gestreepte krait (bungarus fasciatus). De tijger staat voor het vlees van de civetkat en de feniks voor het vlees van een legkip. In Hongkong schijnt het civetkattenvlees te worden vervangen door lamsvlees. Al dat vlees wordt gekookt in een bouillon van kip, ham, rietsuiker, gember, dadels en gedroogde mandarijnschil. Citroenblad, het bloemblad van chrysanten en stukjes pasta maken het gerecht compleet.