Hagemeyer hoger op kalm Damrak

De Europese beurzen zijn de week met verlies begonnen. Na de eindsprint van 2003 zakten de koersen op een overigens kalme handelsdag. Beleggers lijken nog aan de zijlijn te blijven staan in afwachting van nieuwe bedrijfsberichten.

In Amsterdam stond de beursgraadmeter AEX-index rond het middaguur op 341,77 punten , een verlies van 0,3 procent. Ook elders in Europa daalden de koersen. In Frankfurt verloor de DAX 0,1 procent, de CAC in Parijs daalde 0,3 procent en in Londen moest de FTSE 0,2 procent toegeven.

De euro steeg opnieuw ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt bereikte vanmorgen een nieuwe record van 1,2695 dollar waarna het terugzakte naar 1,2635 dollar.

Op het Damrak was Hagemeyer koploper met een koersstijging van 4 procent op 2,08 euro. Het handelshuis is de laatste weken populair bij beleggers die een gokje wilden wagen. Komende vrijdag moeten aandeelhouders van het bedrijf stemmen over het reddingsplan dat voorziet in een forse emissie. KPN scoorde ook niet slecht met een winst van 2,3 procent winst op 6,35 euro. Het telecombedrijf kreeg vanmorgen hogere waardering had gekregen van zakenbank Merrill Lynch. Onderin stonden Philips en Logica CMG, met achtereenvolgens 1,3 en 2,1 procentverlies.

In Londen ging de koers van Kingfisher – eigenaar van doe-het-zelfketen B&Q – meer dan 4 procent omhoog. Aanleiding vormde een bericht zondag in de Britse media die schreven dat de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot het Britse bedrijf wil overnemen. Vodafone steeg 0,9 procent, nadat het van zakenbank Goldman Sachs een hogere waardering had gekregen. In Frankfurt was Volkswagen hekkensluiter. De Duitse autofabrikant verloor 1,7 procent. Het koersverlies hangt samen met het verwachte bedrijfsresultaat voor 2003. Dat zal volgens topman Hans Dieter Pötsch lager uitvallen dan de 4,76 miljard euro die in 2002 nog in de boeken verscheen.

De effectenbeurs van Tokio heeft de handel vanmorgen met winst afgesloten. Op de eerste beursdag van het jaar zagen de beleggers in Japan de Nikkei-index omhoog met 1,4 procent stijgen naar 10.825,17 punten. Ook de andere beurzen in Azië boekten winst. In Zuid-Korea ging de index omhoog met 0,4 procent en in Hongkong was aan het eind van de handel de index 1,6 procent hoger.