`Finding Nemo' beste film van 2003

De animatiefilm Finding Nemo is zaterdag door de Nederlandse filmjournalistiek uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2003. Op de tweede plaats komt Kill Bill Vol.I van regisseur Quentin Tarantino en op de derde plaats The Return of the King, het sluitstuk van de Peter Jacksons Lord of the Rings-trilogie.

Finding Nemo vertelt het verhaal van een clownvisje dat wordt gekidnapt door een tandarts uit Sydney. Zijn vader Marlin (Albert Brooks) begint vervolgens, samen met de vergeetachtige blauwvis Dory (Ellen de Generes), een wanhopige zoektocht naar zijn kroost. Finding Nemo is wereldwijd een groot succes: de film heeft inmiddels bijna 800 miljoen dollar opgebracht en wordt gezien als grote kanshebber bij de Oscars die eind februari zullen worden uitgereikt. In Nederland gingen al meer dan een miljoen mensen naar de film.

Volgens de filmjournalisten was de slechtste bioscoopfilm dit jaar Adrenaline, een Nederlandse Engelstalige actiefilm met een hoofdrol voor actrice Georgina Verbaan. De film verdween na een week uit de bioscopen omdat hij slechts zeshonderd bezoekers wist te trekken. Op de tweede en derde plaats kwamen het tweede en derde deel van de Matrix-trilogie.

De beste Nederlandse productie van dit jaar was volgens de journalisten de film Cloaca van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen naar een toneelstuk van Maria Goos. De tragikomedie is een bewerking van het succesvolle toneelstuk over vier gedesillusioneerde mannen van in de veertig. Ook in dit geval deelt het publiek de mening van de critici: de relatief klein uitgebracht film trok de afgelopen twee maanden al honderdduizend bezoekers. De slechtste Nederlandstalige film was volgens de critici Pipo en de P-P-Parelridder. Deze film trok honderdduizend bezoekers in zes weken tijd.

Aan de enquête deden vijftig recensenten mee van onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Nieuwe Revu, Preview, Radio 3FM, het ANP en De Gaykrant. (ANP)