Feyenoord wil Ruud Gullit als trainer

Ruud Gullit wordt vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Feyenoord als hij met de KNVB overeenstemming bereikt over een afkoopsom. Mark Wotte is per direct aangesteld als technisch manager van de Rotterdamse voetbalclub en volgt in die functie Rob Baan op.

Wotte was trainer van Willem II. Zijn taak wordt in Tilburg overgenomen door Robert Maaskant. De huidige coach van RBC zal die functie pas vanaf het volgend seizoen gaan vervullen. Tot die tijd nemen bij Willem II voorlopig Wottes voormalige assistenten André Wetzel en Toine van Mierlo de honneurs waar.

De zaakwaarneemster van Gullit, mr. Ella Adriaanse, praat op korte termijn met de KNVB over een afkoopsom. De voetbalbond is niet gelukkig met het vertrek van de Amsterdammer die als bondscoach van het Nederlands jeugdelftal van onder de negentien jaar in Zeist nog een contract heeft tot en met het WK van 2005. Dat toernooi wordt in Nederland gehouden. ,,Wij dachten in Gullit een voortreffelijke coach te hebben en een uitstekend uithangbord voor het evenement'', aldus KNVB-directeur Henk Kesler. ,,Ik ben dan ook redelijk teleurgesteld in deze ontwikkeling. Wij zullen een schadeloosstelling eisen.''

Kesler doet geen uitspraken over de hoogte van de afkoopsom, maar stelt wel dat het element van `imagoschade' in het bedrag zal worden opgenomen. ,,Ik heb rond de jaarwisseling met Ruud hierover gesproken en hem dat rechtstreeks gezegd. Het is dan ook voorbarig dat Feyenoord hem al naar voren schuift als zijn nieuwe coach.''

Gullit, die Van Marwijk moet opvolgen, denkt zelf dat de KNVB zijn overstap naar De Kuip niet in de weg zal staan. ,,Ik heb altijd graag bij Feyenoord als trainer willen werken. Die club heeft steeds een bijzondere plaats bij me ingenomen. Ik weet bijna zeker dat de KNVB mij deze unieke kans niet zal ontnemen. Er is een half jaar de tijd om voor mij een geschikte opvolger te vinden.''

Feyenoord is met Gullit een contract voor twee jaar overeengekomen. Voorzitter Jorien van den Herik: ,,Er is uitgegaan van dynamische vakmensen in de leeftijd van veertig plus. Het feit dat Gullit en Wotte in hun jonge jaren bij Feyenoord hebben gevoetbald en beiden de cultuur van de club kennen heeft natuurlijk ook een rol gespeeld.''

Wotte wordt geen technisch directeur, zoals de onlangs vertrokken Baan, maar technisch manager. Hij heeft ook een verbintenis voor twee jaar, daarna worden zijn werkzaamheden geëvalueerd. Wotte: ,,Ik vind het een voorrecht mij voor mijn oude club te kunnen inzetten en ik realiseer me ook dat dit voornamelijk strategisch en organisatorisch op de achtergrond zal zijn.''