Eerst een waarschuwing

Als een bedrijf of instelling zich niet houdt aan het wettelijke rookverbod, krijgt het niet meteen een geldboete. De instantie die toeziet op de regel, de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), geeft bij een eerste overtreding een schriftelijke waarschuwing, aldus een woordvoerster van VWA.

Pas als bij een tweede controle blijkt dat de werkgever opnieuw in overtreding is, krijgt die een boete van 300 euro. Schendt hij een derde keer de regeling, dan legt VWA hem een boete op van 600 euro. Die bedragen kunnen steeds oplopen met 300 euro tot uiteindelijk 2.400 euro. Als een werkgever dan nog in overtreding is, kan VWA naar de rechter lopen. Alleen als een werkgever ,,heel ernstig in overtreding is'', kan VWA eerder naar de rechter, aldus de woordvoerster.

VWA heeft voor het `besluit rookvrije werkplek' twaalf inspecteurs aangesteld en opgeleid. Ze doen geen willekeurige controles, maar gaan af op klachten van niet-rokers, waarna het bedrijf of de instelling een inspecteur op bezoek krijgt. De klagers kunnen VWA bellen of een klachtenformulier downloaden via internet.

Nederland telt volgens gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) 5 miljoen rokers, waaronder iets meer mannen dan vrouwen. Het percentage vrouwen dat rookt is al jaren redelijk constant. Voor mannen geldt dat niet, een halve eeuw geleden rookte nog 90 procent van alle mannen, aldus de stichting.

Van alle rokers heeft 14 procent de intentie binnen een halfjaar te stoppen met roken. Doorgaans vanwege gezondheidsoverwegingen. Een op de drie rokers die stopt doet dat met hulpmiddelen, als nicotinepleisters, nicotinekauwgom en het ontwenningsmiddel bubropion (Zyban). De middelen worden het meest gebruikt door mensen op middelbare leeftijd en ouderen. Driekwart van de gebruikers is veertig jaar of ouder.

Hulpmiddelen om te stoppen met roken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ongeveer 3.000 mensen doen wekelijks een stoppoging met nicotinepleisters of kauwgom. In het afgelopen jaar is in apotheken 4 miljoen euro uitgegeven aan ontwenningsmiddelen.