De Rooy senior de dupe van lekke vrachtwagenband

Een nieuwe eindzege in de Dakar Rally lijkt ver weg voor routinier Jan de Rooy. De DAF van de 60-jarige Brabander, drievoudig winnaar van het vrachtwagenklassement, kreeg gisteren in de vierde etappe een lekke band. De Rooy finishte op bijna drie kwartier als 56ste in de 75 kilometer lange proef tussen Tanger en Er Rachidia in Marokko en viel ver terug in het algemeen klassement.

Zijn zoon Gerard kwam wel goed door de cross over harde kleigrond met veel waterplassen. Hij stuurde zijn DAF naar een tweede plaats, zeventien seconden achter etappewinnaar Kabirov (Kamaz). De 23-jarige trucker behield de leiding in het algemeen klassement. ,,We reden lekker door, maar in het tweede deel toch met het gas erop. Er zaten verraderlijke gaten in de weg'', zei De Rooy junior.

Hij nam zaterdag een kapotte achterbumper voor lief om de winst in de derde etappe van Dakar in de wacht te slepen. Hij ploegde de DAF-truck in minder dan acht minuten over een strook van negen kilometer kustzand bij het Spaanse Castellon. Op een bult beukte hij de bumper met achterlichten kapot: ,,Dat maakte me niets uit. We hadden de etappe en daar ging het om.''

De truckers Hans Bekx uit Mariaheide en Wuf van Ginkel uit Ederveen blijven verrassend goed van voren rijden. Bekx, in een DAF, finishte zaterdag als vierde en werd gisteren vijfde. Van Ginkel haalde in het weekeinde een elfde en zevende plaats.

Motorcrosser Eric Verhoef miste in de strandproef net het podium. Hij eindigde op zijn KTM als vierde op tien seconden van de winnaar, de Fransman David Fretigne. Hij was ,,supertevreden'' over zijn prestatie. ,,Als amateur zit ik toch maar mooi tussen de profs uit de beste fabrieksteams'', zei hij. Verhoef gaf gisteren weer plankgas en kwam halverwege als vierde door. Een langzaam leeglopende binnenband noopte hem tot een rustiger tempo: ,,Ik moest wel, anders was die band eraf gelopen.'' Hij kwam uiteindelijk nog als beste Nederlander door de tijdmeting op een 26ste plaats.

Voor Pierre Karsmakers en Ab Olde Scheper is de rally voorbij. Ze bliezen gisteren het motorblok van hun Mitsubishi op.

De 51-jarige Fin Ari Vatanen bereikte een mijlpaal in de Dakar Rally. Hij boekte gisteren zijn vijftigste etappezege.