Cabaretiers Groot en Schumacher naar AVRO

Paul Groot en Owen Schumacher, die de kern vormen van het cabaretpanel uit het VARA-programma Kopspijkers, stappen dit najaar over naar de AVRO. Ze gaan er een wekelijks satirisch tv-programma maken volgens het procédé dat op oudejaarsavond 3,5 miljoen kijkers trok. ,,We willen het verder uitbouwen'', zei Schumacher gisteravond op de AVRO-radio. ,,Voor de filmpjes in Kopspijkers hebben we vaak veel meer ideeën dan we nu kunnen gebruiken, want daar hebben we maar een kwartier, en er moeten óók nog drie mensen aan die tafel.''

Al eerder werd bekend dat Groot en Schumacher dit voorjaar in het programma van Jack Spijkerman zouden ontbreken, omdat ze vanaf februari samen met het cabaretduo Plien & Bianca een theatertournee maken met de door Groot geschreven komedie Stessen.

Vooralsnog is Kopspijkers van plan op dezelfde voet voort te gaan met de andere leden van het cabaretpanel, onder wie Sanne Wallis de Vries, Martine Sandifort, Thomas van Luyn, Mike Boddé en Erik van Muiswinkel. Zo heeft Sanne Wallis de Vries, die onder meer koningin Beatrix speelde, al gezegd dat ze vaker wil meewerken. Het programma van Jack Spijkerman heeft nu een winterstop en keert op 20 maart terug. Of het ook volgend seizoen doorgaat, is nog niet bekend. Ook vóór het vertrek van het duo speelde Spijkerman al met de gedachte op het hoogtepunt met zijn programma te stoppen, hoewel de VARA liever ziet dat hij doorgaat.

Het cabaretpanel met imitaties, dat sinds het najaar van 2001 de afsluiting van Kopspijkers vormt, was een idee van Schumacher. Zelf speelde hij onder meer premier Balkenende en diens moeder, Gerrit Zalm en Frank de Grave. Groot imiteerde Willibrord Frequin, Peter R. de Vries, minister Donner, Jan Wolkers, Pim Fortuyn, Mat Herben, Wouter Bos en vele anderen. Voor hun nieuwe programma, dat in september begint en ook op de komende oudejaarsavond in het uitzendschema staat, zoeken ze nog naar collega's.

Het duo heeft een contract voor vier jaar met de AVRO gesloten. Eerder spraken ze met de VARA, die echter pas zaken wilde doen als er een uitgewerkt voorstel op tafel lag.

Aan de overstap naar een andere omroep tillen de twee niet zwaar. ,,Het idee van die verschillende omroepen is voor onze generatie een beetje achterhaald'', aldus Schumacher.