Bulldogs maakt favorietenrol waar

Amsterdam Bulldogs won gisteren in Eindhoven voor de tweede keer op rij de nationale ijshockeybeker.

Amsterdam Bulldogs was gisteren in de finale om de nationale beker te sterk voor Trappers Tilburg (5-1). In de halve finale versloegen de Amsterdammers een dag eerder Geleen, met 7-2. Het was de eerste keer dat de bekerstrijd in één weekeinde werd gespeeld, waarbij de finale werd voorafgegaan door twee play-offwedstrijden. Coach van Amsterdam Bulldogs is Ron Berteling.

Is de nieuwe opzet goed bevallen?

Berteling: ,,Ja. Het is een beetje te vergelijken met de Final Four, het finaletoernooi in het Amerikaanse college-basketbal, waar de mensen in grote getale op afkomen. Ook de NOS heeft flink uitgehaald met tv-beelden. Mooie promotie voor het ijshockey. Het was heel leuk, al zullen er in de evaluatie nog wel punten naar voren komen die beter kunnen.''

Wat is een belangrijk verschil met de oude opzet?

,,Als je in de play-offs een best-of-five of een best-of-seven-reeks speelt, dan wint de sterkste van de twee ploegen. In het toernooi zoals we dat nu gespeeld hebben, is ook de vorm van de dag belangrijk.''

Vergt dit een andere mentale voorbereiding?

,,Zeker. Zaterdag speelden we tegen de nummer vier uit de competitie, Geleen. Die hadden niks te verliezen, terwijl wij de rol van favoriet hadden.''

Er was een incident met uw speler Mark Bultje (Nederlandse Canadees, red.). Hij was het zaterdag in de wedstrijd tegen Geleen niet eens met een straf van de scheidsrechter en reageerde zich af door met zijn stick op de strafbank te slaan en nog diezelfde avond besloot het bestuur van Bulldogs, na overleg met Bultje, de overeenkomst voor de rest van het seizoen te verbreken.

,,De emoties lopen in zo'n wedstrijd hoog op. Na een bodycheck was hij het niet eens met een interpretatie van de scheidsrechter. Mark ging door het lint. Dat gebeurt tijdens zo'n wedstrijd. Daar spreek je hem niet direct op aan, wel na de wedstrijd. Ik denk dat hij gefrustreerd rondreed omdat het voor hemzelf niet goed ging. Bij de beslissing om zijn contract te verbreken speelde mee dat hij elders zijn carrière wilde voortzetten.''

U kunt toch enig begrip voor zijn houding opbrengen?

,,IJshockey is een contactsport, intensief, met interval – dertig, veertig seconden ongelooflijk hard werken en dan weer een minuut of anderhalf rust. Maar dit gedrag kan natuurlijk niet, dat is duidelijk.''