Buiten de zone

De agenten hadden moeten grinniken aan de andere kant van de lijn, vertelt een bewoner van het Haagse Willem Dreespark. Hij had de politie gebeld om te zeggen dat er in zijn straat langs het spoor regelmatig werd gewipt. Soms zelfs in verschillende auto's tegelijk. Niet prettig om dat vanuit je huiskamer te moeten zien, zeggen bewoners. Omdat de politie aanvankelijk weinig kon doen, hebben de omwonenden zelf maar op de ruiten geklopt om te vragen of de inzittenden hun bezigheden elders konden voortzetten, op een industrieterrein bijvoorbeeld. Een van de bewoners kreeg het idee om de parkeerstroken af te zetten met roodwitte linten. Dat heeft geholpen. De afgelopen weken zijn er weinig schommelende voertuigen gesignaleerd, mede dankzij extra surveillances door de politie.

De overlast in het Willem Dreespark was vermoedelijk het gevolg van nieuwe openingstijden van de officiële tippelzone in Den Haag, aan de Waldorpstraat enkele honderden meters verderop. De gemeente wil de tippelzone volgend jaar sluiten, zoals onlangs al is gebeurd in Amsterdam en later ook in Rotterdam zal gebeuren. Doel is het verminderen van de overlast en criminaliteit rond de tippelzone en de afwerkplekken. De situatie is onbeheersbaar aan het worden, aldus Den Haag. Wel blijven de vrouwen zorg krijgen. Vooruitlopend op de sluiting van de zone zijn de openingstijden beperkt. Tot oktober vorig jaar kon er van 's avonds elf uur tot 's ochtends zes uur worden getippeld. Wie daar nu nog na twee uur 's nachts werkt kan worden aangehouden. Veel arrestaties zijn er volgens de politie nog niet geweest.

Buurtbewoners, hulpverleners en onderzoekers vrezen uitwaaiering van straatprostitutie, ook al is die dan verboden. Aan de Waldorpstraat werkten tot voor kort een kleine honderd vrouwen, inclusief transseksuelen en travestieten. Bijna de helft van hen is dakloos. Tweederde gebruikt drugs, vooral cocaïne. Het aantal vrouwen is sinds de nieuwe openingstijden gedaald. Het is niet waarschijnlijk, stellen onderzoekers, dat zij ineens heel ander werk zijn gaan doen. Voor verslaafden is het huren van een raam te duur en voor illegale vrouwen is dat onmogelijk. De aanpassing van de werktijd leidt tot ruim 40 procent uitwaaiering na sluitingstijd en verdrijving van een kwart van de vrouwen, verwachtte de Haagse Stichting Hulpverlening Opvang Prostituees (SHOP) na onderzoek onder de vrouwen. Volgens burgemeester Deetman is er echter geen sprake van structurele verplaatsingseffecten.

Tippelzones zijn een typisch Nederlands verschijnsel, stellen onderzoekers van de Mr. A. De Graaf Stichting, die zich toelegt op prostitutievraagstukken. De stichting betreurt het afschaffen van tippelzones, die een kleine twintig jaar geleden werden opgezet om kwetsbare vrouwen te beschermen en te helpen. Het geweld tegen deze vrouwen zal toenemen, is de verwachting. De reputatie van straatprostituees is toch al niet best, aldus een woordvoerder, en wie helemaal alleen is met een klant, loopt risico's.