Berging gifvaten later

De berging van de drie gifcontainers die het Ethiopische schip Andinet 21 december op de Noordzee heeft verloren, wordt vanwege een te ruwe zee op zijn vroegst donderdag hervat. Dit zei Rijkswaterstaat vandaag.

De weersvooruitzichten worden woensdagavond opnieuw bekeken. Tot die tijd gebeurt er niets, aldus een woordvoerder. De bergingsoperatie begon zaterdag rond 19.00 uur. Tegen middernacht was berger Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen klaar met het verankeren van het platform ten noorden van Texel. Rond die tijd stak een onverwachte wind op, die verder werken onverantwoord maakte. De enige optie was de ankers te lichten, de haven van Den Helder op te zoeken en te wachten op beter weer.

De weersverwachting moet volgens Rijkswaterstaat ten minste voor een aantal dagen goed zijn, alvorens de operatie kan worden hervat.

In de gezonken containers zitten 630 vaten van 100 liter met giftig arseenpentoxide. De onder Ethiopische vlag varende Andinet verloor de vaten tijdens de zware storm 21 december ten noorden van Texel, al varende op de route van Antwerpen naar Bremerhaven, waar het schip vooralsnog is afgemeerd. Ook sloegen vijftig tot zestig losse vaten met dezelfde substantie overboord toen een container openklapte.