Ahern botst met Prodi over EU van twee snelheden

Premier Bertie Ahern van Ierland, dat sinds vorige week het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, heeft zich fel gekeerd tegen uitlatingen van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie over `twee snelheden' in de Europese integratie. Ahern omschreef Prodi's suggestie dat sommige EU-landen sneller kunnen gaan integreren dan andere lidstaten als ,,niet behulpzaam''.

Prodi zei vorige week dat Europa zich in twee snelheden kan gaan ontwikkelen als de vastgelopen onderhandelingen over een Europees grondwettelijk verdrag niet snel zouden worden opgelost. Zo'n verdrag is volgens hem nodig om de EU bestuurbaar te houden na de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten op 1 mei aanstaande.

,,Prodi roept dit al jaren en ik heb hem er telkens weer op gewezen dat het volgens mij geen goed idee is. Daar houd ik nu niet mee op'', aldus Ahern in een vraaggesprek op de Ierse radio. Ahern zei dat hij zijn standpunt opnieuw onder de aandacht van de Commissievoorzitter zal brengen wanneer zij elkaar later deze week in Dublin ontmoeten voor overleg over de EU-agenda wanneer Ierland voorzitter van de EU is, een rol die intensieve samenwerking met de Europese Commissie inhoudt.

Het overleg over een Europese grondwet mislukte vorige maand op de Eurotop in Brussel toen de lidstaten het niet eens konden worden over de machtsverdeling na de aanstaande uitbreiding. Voornaamste breekpunt was de weigering van Polen en Spanje akkoord te gaan met toekomstige vermindering van hun stemgewicht. Daarop lieten Frankrijk en Duitsland doorschemeren dat de vorming van een `pioniersgroep' van EU-landen die sneller willen integreren dan andere landen een reële mogelijkheid was geworden.

Ahern zei daar niets in te zien. ,,Er zijn integrationisten in Europa die een enorme snelheid willen ontwikkelen, en er zijn anderen die een bescheidener tempo prefereren. Het is de uitdaging voor Europa te laten zien dat men met deze kwestie geschikt om weet te gaan'', aldus Ahern. ,,Maar ik denk wel dat de problemen fundamenteler zijn dan alleen het stemgewicht'', aldus de Ierse premier.