`Zweeftrein voor Groene Hart'

Om het oostelijk deel van het Groene Hart groen te houden is de aanleg van de zweeftrein naar het noorden van het land noodzakelijk. Dat zei de commissaris van de koningin in Utrecht, mr. B. Staal, gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak.

Staal reageerde daarmee op berichten over de nieuwe nota Ruimte van minister Dekker (VROM), die ruimte zou bieden aan grootschalige bouw in het westelijk deel van het Groene Hart. Staal: ,,Twintig jaar geleden verhuisden we de PTT naar Groningen. Goed bedoeld, maar onzinnig. Immers alleen infrastructuur koppelt het noorden aan de economie. Alleen onder die voorwaarde kunnen bedrijfsleven en woningbouw daar met succes terecht. Maar het lijkt erop dat we daar niet aan willen'', aldus de D66-commissaris.

Staal wil liever dat in Groningen dan in Utrecht wordt gebouwd: ,,Ik kan niet begrijpen dat er vanuit de Randstad zelf, vanuit het kabinet, geen vurig pleidooi is voor een zweeftrein naar het noorden. Laten we dat nu weer na, dan gaat de oostkant van het Groene Hart er ook aan.''

Ook burgemeester Leers van Maastricht had gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak kritiek op de overheid, in dit geval op zijn eigen ambtenaren. Hij hield hun voor dat Maastrichtenaren de ambtenarij volgens recent onderzoek ervaren als onzichtbaar, niet open, onduidelijk en oneerlijk. Ook komen veel ambtenaren hun afspraken niet na en verlopen contacten vaak moeizaam. ,,We kunnen ons niet permitteren om zo'n signaal te negeren'', zei Leers.

,,Ambtenaren, en ook bestuurders die zich hooghartig als de deskundige opstellen en niet echt luisteren naar wat de burger op zijn hart heeft, kunnen we missen als kiespijn. Hetzelfde geldt voor ambtenaren die opereren als een soort ongekroonde koningen die nooit van wijken weten.''

Burgemeester Leers vindt dat iedere burger recht heeft op een respectvolle, dienstbare houding van de gemeente. Hij wil dit overigens niet bereiken met nieuwe regels.