Willekeurige groep mensen kan schietclub beginnen

Het artikel `Crimineel kan oefenen bij schietclubs' (NRC Handelsblad, 24 december), heeft een tendens van een bedenkelijke schietsport en een rommeltje bij de verenigingen.

Goede schietsportverenigingen screenen aspirant leden zo goed mogelijk. Een probleem is echter dat de politie sinds vele jaren weigert om een advies over de geschiktheid af te geven. Wél moeten aspirantleden een bewijs van goed gedrag bij de overheid aanvragen en overleggen aan de vereniging. Na een jaar kan men bij gebleken geschiktheid toestemming krijgen om een wapenverlof aan te vragen. Men moet daarvoor echter niet aan 12, maar minimaal 40 oefeningen deelnemen. De K.N.S.A.-verenigingen houden zich aan deze en vele andere regels en registreren al de uitgegeven munitie. Wapenvergunninghouders krijgen minimaal éénmaal per jaar ter controle een onaangekondigd huisbezoek van politiemensen en staan bij een incident in de omgeving direct in de spotlights doordat ze overal als zodanig geregistreerd zijn.

Anderzijds is het helaas nu zo, dat iedere willekeurige groep mensen een schietvereniging kan beginnen en een erkenning kan aanvragen. Het zou de voorkeur verdienen dat verenigingen alleen maar kunnen bestaan onder een landelijk overkoepelend orgaan als de K.N.S.A. Dit, zodat de controle op de juiste doelstellingen gewaarborgd is.