`Wil jij nu horen dat ik een fout heb gemaakt?'

Angelo Frigoni, bondscoach van de Nederlandse volleybalsters, beschikt bij het OS-kwalificatietoernooi over één spelverdeelster. ,,Iets onverwachts kan tot bijzondere prestaties leiden.''

Maak Angelo Frigoni boos en zijn mediterrane aard komt in alle hevigheid naar boven. Dan golven de emotionele teksten uit zijn mond, krijgt zijn mimiek boosaardige trekjes en spreekt de Italiaanse bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen op een toon die geen ruimte laat voor tegenspraak. Wie Frigoni, zoals gisteren bij een persconferentie in Apeldoorn, verwijt geen derde spelverdeelster voor het olympisch kwalificatietoernooi van volgende week in Azerbajdzjan te hebben geselecteerd, krijgt zijn trekken thuis.

Wat Frigoni zo opwond, was zijn veronderstelling dat in de vraag van een verslaggever de suggestie zat verpakt dat hij met de zware knieblessure van spelverdeelster Kim Staelens de rekening krijgt gepresenteerd voor zijn ruzie met Riëtte Fledderus, die vorig jaar bedankte voor de nationale ploeg. Nu is de Italiaan gedwongen plaatsing voor de Spelen van volgend jaar in Athene af te dwingen met de weliswaar talentvolle, maar jonge (19 jaar) en onervaren Susan Freriks.

,,Vraag me rechtstreeks waarom ik Fledderus niet heb geselecteerd, dan geef ik antwoord. Waarom doe je dat met een omweg?'', brieste Frigoni. ,,Wil je horen dat ik een fout heb gemaakt? Goed, dan is dat zo. Schrijf maar in jouw krant: `Frigoni heeft een fout gemaakt'. Je begrijpt me niet? Natuurlijk niet. Maar de werkelijkheid is dat ik Fledderus niet heb geselecteerd en er geen andere Nederlandse spelverdeelster van internationaal niveau beschikbaar is. Natuurlijk ben ik me bewust van het risico. Maar met een spelverdeelster uit de Nederlandse competitie weet ik zeker, dat we ons niet voor de Spelen kwalificeren. Als Freriks geblesseerd raakt, laat ik haar vervangen door een aanvalster; een andere oplossing is er niet.''

Met het noemen van de naam Fledderus ging Frigoni al verder dan hij wilde. ,,Want ik spreek nooit over speelsters die niet beschikbaar zijn'', fulmineerde hij. ,,Hebben jullie me ooit gehoord over Chaïne Staelens toen zij geblesseerd was? Hebben jullie me ooit gehoord over Erna Brinkman nadat zij had bedankt? En hebben jullie me ooit gehoord over Henriëtte Weersing toen zij stopte? Nee, omdat het geen zin heeft. Pas na het kwalificatietoernooi in Baku, op 11 janauri, weten we waar we aan toe zijn. En dan is het tijd om een nieuwe strategie te bepalen. Als we het toernooi winnen en ons daarmee rechtstreeks plaatsen voor de Spelen is er geen probleem. Als we ons niet plaatsen zijn er twee opties: of Italië of Rusland wint, en dan mogen wij op basis van de Europese ranglijst als tweede land uit Europa deelnemen aan het laatste kwalificatietoernooi, midden mei in Japan; of een ander land wint en dan zijn wij definitief uitgeschakeld. In het eerste geval gaan we om de tafel zitten en is het mogelijk dat opnieuw een beroep wordt gedaan op Fledderus. Want laat ik duidelijk zijn: de deur van de nationale ploeg is voor niemand gesloten. Maar wil Fledderus terugkeren dan zal er eerst stevig gepraat moeten worden, want ik moet eerlijk zijn: Riëtte en ik hebben een probleem. In het tweede geval ontstaat er nieuwe situatie en is het eventueel nog maar de vraag of men met mij verder wil tot en met de Olympische Spelen van 2008 in Peking.''

Nadat Frigoni enigszins tot bedaren was gekomen, vertelde hij wel Jettie Fokkens te hebben gevraagd als derde spelverdeelster voor het olympisch kwalificatietoernooi in Baku. Maar de speelster van Siciliani Santeramo, de koploper van de Italiaanse Serie A2, bedankte omdat zij dan drie belangrijke competitiewedstrijden van haar club zou moeten missen. En een vrijwel zekere reserverol was haar die opoffering niet waard.

Naast de kwetsbaarheid van één spelverdeelster moeten de Nederlandse aanvalsters nu zo snel mogelijk wennen aan de set-ups van Freriks, die afgelopen zomer het Nederlands team onder twintig jaar nog naar een vierde plaats bij het WK in Thailand leidde. Frigoni over die handicap: ,,Ik heb alle vertrouwen in Freriks, maar de organisatie van het team zal aangepast moeten worden. Nee, ik geloof niet in wonderen, maar wel dat onvoorziene gebeurtenissen tot bijzondere prestaties kunnen leiden. Dan zijn speelsters vaak in staat om meer dan honderd procent te geven. En wie weet maken we in Baku zo'n mirakel mee.''

    • Henk Stouwdam