WH Smith voorziet winstval

WH Smith, de grootste boekverkoper van Groot-Brittannië, heeft gisteren een winstwaarschuwing afgegeven. Verder maakte WH Smith bekend dat de directeur van de Britse winkelketen per direct opstapt.

De onderneming liet weten dat het waarschijnlijk niet zal voldoen aan de prognoses die analisten hebben voor de winst voor belastingen van 2004. Analisten hebben nu een winstverwachting van circa 104 miljoen pond (147 miljoen euro) voor de twaalf maanden die eindigen in augustus van dit jaar.

WH Smith, dat ook een winkelfiliaal heeft in de Amsterdamse Kalverstraat, zei dat de verkopen tijdens de afgelopen kerstperiode zijn tegengevallen. De tegenvaller is geen verrassing. Het Britse creditkaartbedrijf Switch voorspelde onlangs al dat uitgaven in Groot-Brittannië rond kerst wel zouden stijgen, maar met het kleinste percentage sinds 1997.

De tegenvallende verkopen komen op een moeilijk moment. WH Smith heeft al de prijzen van zijn boeken en dvd's moeten verlagen om mee te kunnen in de concurrentiestrijd met supermarktconcerns als Tesco en Asda. WH Smith genereert normaal ongeveer 75 procent van het bedrijfsresultaat in de laatste tien weken van het jaar, maar in de 17 weken tot 27 december werd er vrijwel geen stijging van de verkopen in de Britse WH Smith winkels genoteerd.

Gerectificeerd

WHSmith

In het bericht WH SMith voorziet winstval (3 januari, pagina 23) staat dat boekhandelsketen WHSmith een winkel in de Kalverstraat bezit. Deze winkel is echter sinds 1998 in handen van Waterstone.