`Weerhaakjes als het uitkomt'

Vlaamse popgroep Mintzkov laat op de debuut-cd een melodieus en introvert evenwicht horen tussen gitaren en samples: ,,Belgen luisteren anders.''

Met de albumtitel M For Means And L For Love blijft Mintzkov Luna speculaties over de betekenis van de raadselachtige groepsnaam voor. In thuisland België, waar de debuut-cd al een tijd uit is, wordt de groep uit Lier geregeld vergeleken met het Antwerpse dEUS. Vooral de gelijkenis tussen de stem van zanger-gitarist Philip Bosschaerts en die van dEUS-voorman Tom Barman is frappant. Mintzkov Luna speelt vrijdag op Eurosonic, het buitenlandse gedeelte van het Groningse Noorderslagfestival.

Bosschaerts: ,,dEUS is een goeie groep die heel wat bereikt heeft. Ik wordt liever daarmee vergeleken dan met iets beroerds. Dus ergens is het wel een compliment. Het wordt vervelend als men met het vingertje blijft wijzen. Wij denken er echt niet na over hoe wij klinken, nou ja, dat doen we natuurlijk wel, maar het is echt ons eigen ding. Tom Barman zat zelf in de jury van de Rock Rally van 2000, die wij wonnen. Hij vond gewoon dat wij goede nummers hadden.''

Op het live-repertoire van Mintzkov Luna prijkt trots Putain Putain van nog zo'n belangrijk rolmodel: TC Matic, ,,de oer-Belgische band, de Golden Earring van Vlaanderen. Dat kwam in het kader van een wedstrijd van Studio Brussel, die we overigens met vijf telefoonstemmen verloren. TC Matic, tja, dat is van voor onze tijd, ik ben 24. Maar wat zij deden is iets om trots op te zijn. Het was een van de eerste Belgische bands die niet klakkeloos Engels of Amerikaans wilden klinken; men profileerde zich als een echt Europese band. Voor ons geldt dat ook, al gaan wij niet zo extreem zelfbewust te werk. Het is voor ons vanzelfsprekender geworden. Je kunt er niet omheen, we zijn Belgen en geen Engelsen of Amerikanen. Dus luister je op een andere manier, denk ik. Wij ondergaan heel veel invloeden, die we allemaal op een of andere manier verwerken.''

Na het winnen van de Rock Rally deed de groep er drie jaar over om een album te maken. Producer was voormalig Hooverphonic-lid Frank Duchêne. ,,Geen voor de hand liggende keus misschien, maar hij haalt het goede geluid uit een groep zonder er zelf nadrukkelijk tussen te staan. Hij heeft bijvoorbeeld ook een soort discosoulgroep gedaan, niet mijn ding, maar het klinkt zoals het moet klinken. Op onze eerste plaat zochten we ons eigen geluid, we hadden geen zin in een producer die zijn stempel er op zet.''

Het resultaat is een veelzijdige plaat die sterk doet denken aan The Ideal Crash, de laatste en ook al vrij ingetogen plaat van dEUS. Toch heeft Mintzkov Luna een eigen kijk op deze materie, wat zich vooral uit in de prikkelende details. Op M For Means And L For Love zocht de groep naar een melodieus en introvert vormgegeven evenwicht tussen gitaren enerzijds en toetsen en samples anderzijds. ,,Mij maakt het niet uit of je een nummer met een keyboard maakt, met een gitaar of met een sampler. Het moet gewoon tof zijn, u eigen zijn. Je maakt op een gegeven moment een keuze, net waar het nummer om vraagt. Dan hoeft het allang niet meer als een standaard-rocknummer te klinken. Recensenten van ons album hebben het vaak over `pop met weerhaakjes', er zou een soort tegendraadsheid in zitten. Dat is alleen zo als we vinden dat dat echt bij zo'n nummer hoort. Op dit moment kiezen we voor al die geluidjes. Best mogelijk dat we daar over drie platen heel anders over denken.''

De plaat begint met het opmerkelijk getitelde Act Real Cool. ,,Ik weet niet precies wat ik daarover moet zeggen, tekstverklaring is mij vreemd. Ik las laatst een interview met Elvis Costello, waaruit bleek dat zijn laatste plaat gaat over zijn scheiding en zijn nieuwe vrouw. Nu vond ik die plaat heel mooi, maar die wetenschap verpestte het voor mij enigszins. Ik vind het tof om me zelf een beeld te vormen, dat gun ik anderen ook. Iedereen speelt constant rolletjes, daar gaat Act Real Cool over. Wij, muzikanten, ook. We zitten hier nu gemoedelijk te praten, maar op het podium ben ik heel anders. Dat geldt voor iedereen die een podium bestijgt. In die zin is Act Real Cool een goede omschrijving voor een popartiest.''

Optredens: 9/1, Eurosonic Groningen, 17/1, Paradiso Amsterdam, 18/1, Rotown Rotterdam.