Weer Britse vluchten geannuleerd

De Britse vliegtuigmaatschappij British Airways heeft gisteren opnieuw vier vluchten geannuleerd op aanwijzing van de Britse regering wegens een vermeende terreurdreiging.

De Britse regering zou zijn geïnstrueerd door Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens de Verenigde Staten was de annulering noodzakelijk omdat de toestellen mogelijk door terroristen zouden worden gebruikt om aanslagen te plegen. De eerste vlucht, BA 223 van Londen naar Washington, werd gistermiddag afgelast toen de passagiers op luchthaven Heathrow bezig waren in te stappen. Ook de retourvlucht van Washington naar Londen werd geannuleerd. De andere twee vluchten van Londen naar Washington liepen vertraging op doordat Amerikaanse veiligheidsdiensten ,,aanvullend onderzoek naar de passagierslijst'' vroegen, zo meldde British Airways gisteren.

Ook een vlucht naar de Saoedische hoofdstad Riad die vanochtend zou vertrekken, werd geannuleerd. De retourvlucht van Riad naar Londen is eveneens afgelast. De luchtvaartmaatschappij bekijkt of de vluchten van maandag wel zullen doorgaan.

Volgens defensiespecialist Paul Beaver was er sprake van een ,,echte en ondubbelzinnige dreiging''. Volgens hem waren er plannen het toestel boven Washington te laten ontploffen of ergens op te laten storten. Chris Yates, luchtvaartjournalist van het tijdschrift Jane's Defense Weekly, zegt dat er de laatste weken ,,veel gebabbeld werd'' over een mogelijke terroristische aanslag vanuit de lucht: ,,Het leek er op dat terroristen geïnteresseerd waren in het confisqueren van een vliegtuig en dat als een massavernietigingswapen te gebruiken.''

British Airways schrapte op nieuwjaarsdag ook al twee van zijn drie dagelijkse vluchten naar Washington, na een veiligheidsadvies van de regering. Een dag eerder werd vlucht BA 223 door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen tot aan de landing op Dulles International Airport begeleid en werden passagiers en bagage onderworpen aan een uitgebreid onderzoek.

Ook in Mexico werd gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag een vlucht naar de Amerikaanse stad Los Angeles geannuleerd uit veiligheidsoverwegingen. Op nieuwjaarsdag besloten Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten een vlucht af te zeggen, omdat mogelijk terroristen aan boord zaten.

De maatregelen maken deel uit van een verhoogde staat van paraatheid in de VS. Begin deze week gelastte het Amerikaanse ministerie van Justitie dat buitenlandse vliegmaatschappijen die op de VS vliegen, gewapende agenten meenemen aan boord. Tot dusver heeft geen van de maatregelen geleid tot arrestaties.