VS bereid te betalen voor BSE-tests vee

De Amerikaanse overheid heeft gisteren laten weten te overwegen boeren te betalen om ziek of mank vee te laten testen op gekkekoeienziekte (BSE) in een poging de maatregelen tegen de ziekte te versterken.

De ontdekking vorige maand van een melkkoe met BSE in Mabton in de staat Washington heeft de Amerikaanse uitvoer van rundvlees – met een jaarlijkse waarde van 2,5 miljard euro – vrijwel tot stilstand gebracht en de vleesprijzen doen dalen. Maar restaurants en supermarkten zeggen dat de vraag van de Amerikaanse consument naar rundvlees vrijwel niet is veranderd in de tien dagen sinds de ziekte in de VS werd ontdekt.

Als onderdeel van het federale onderzoek naar het eerste BSE-geval in Amerika heeft het departement van Landbouw een derde kudde in de staat Washington in quarantaine geplaatst. Eerder verbood het departement de verwerking van ziek en gewond vee tot vlees voor menselijke consumptie.

Het ministerie zei gisteren dat het wellicht boeren zal betalen om dieren die niet meer op hun poten kunnen staan, de zogenoemde `downers', voor het testen op BSE beschikbaar te stellen. Naar schatting 200.000 stuks vee worden ieder jaar als `downers' aangemerkt op een totaal van 36 miljoen stuks geslacht vee in de VS.

Het betalen van boeren is ,,een van de vele opties die we bestuderen'', zei het hoofd van de veterinaire dienst, Ron DeHaven. Hij zei ook dat elf koeien van een kudde van 81 stuks die samen met de besmette koe uit Canada kwamen, nu zijn opgespoord.

BSE staat voor bovine spongiforme encefalopathie, een ziekte waarbij de hersens worden aangetast. Bij mensen lijdt de consumptie van met BSE besmet vlees mogelijk tot de dodelijke hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob.