Tweede buik

Taaitaai, speculaas, pepernoten, chocoladeletters, marsepein, toastje zalm, gevulde kalkoen, gemarineerde haas, reebiefstukjes, spruiten, gourmetten, visschotel, oliebollen, appelflappen, champagne. Een toepasselijk en troostrijk citaat bij een goed gevulde decembermaag: Ach, wat ben ik dik geworden, waar moet dat heen. Het zal wel van alle ellende op zee komen, ik weet het niet, in ieder geval groeit er nog een tweede buik bij, wat hoger dan de vorige. Dat zou niet zo erg zijn. Kennelijk is dat gewoon mijn noodlot, maar ergerlijk is dat al mijn reisgenoten als ze me 's morgens tegenkomen, steevast even met een vinger in de tweede buik van me prikken, alsof ze willen controleren of die wel echt is en geen kussen. De Russische schrijver Aleksandrovitsje Gontsjarov (1812-1891) verbleef lange tijd als secretaris van de admiraal op het fregat Pallas. Last van zeeziekte had hij niet. Last van eetlust, zo schreef hij in een brief aan vrienden, wel. Gontsjarov constateerde dat hij vanwege de zeelucht die een haast volmaakte vervanging van lichaamsbeweging bleek, eetlust had als een cadet op zondag. Vandaag het recept voor een bescheiden hapje, een spies met mosselen, dat bij een aperitief kan worden geserveerd. Leg 3 spiezen op wat slabladen en je hebt een voorgerecht. Nodig voor dit gerecht is een olio di oliva extra vergine all arancia, olijfolie waaraan de etherische olie die in de schil van sinaasappels zit is toegevoegd. Mocht deze olie onvindbaar blijken, voeg dan aan de ingrediëntenlijst enkele lepels vers geperst sinaasappelsap toe.

Bereiding: snijd de kleine tomaatjes doormidden. Rijg aan houten satépennen of aan cocktailprikkers een half tomaatje. Rijg vervolgens enkele mosselen aan de spies en sluit af met een stukje tomaat. Controleer de mosselen wel even op achtergebleven baarden, die niemand graag in de mond neemt. Leg de spiezen op een schaal. Roer de olijfolie, rucola, azijn en ketjap door elkaar. Besprenkel de spiezen met deze vinaigrette. Laat ze een half uurtje marineren.