Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van de Chinees-Nederlandse zakenman Yang Bin en een reconstructie van het megalomane zakenimperium dat hij opbouwde en verspeelde. Yang Bin werd in 2003 veroordeeld tot 18 jaar cel in China. Verder een reportage over Nederlandse baggeraars voor de kust van Dubai. Ned.2, 18.22-19.05u.

Knevel op zaterdag. Interview met minister Donner (justitie), die o.m. pleit voor grotere rol van de kerk in het publieke domein. Verder bezoekt de Ajax-voetballer Steven Pienaar de beruchte gangsterwijk Westbury in Johannesburg, Zuid-Afrika, waar hij is opgegroeid. Ned.1, 20.28-20.55u.

Nova. Onder meer een reportage uit de deelstaat Kashmir waar de bevolking onafhankelijk wil zijn en in opstand komt tegen overheersing door India of Pakistan. Ned.3, 22.18-22.50u.

CABARET

Theo Maassen: Functioneel Naakt. Als een getergde tijger ijsbeert Maassen door zijn voorstelling, door veel recensenten betiteld als zijn beste optreden tot nu toe, maar ook als zijn somberste. Ned.3,20.27-22.00u.

DOCUMENTAIRE

A history of Britain. Eerste aflevering van een vijftiendelige serie over de geschiedenis van Groot-Brittannië gaat over de periode tussen 3100 v.Chr. tot de slag bij Hastings in 1066. Presentator is historicus Simon Schrama.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: De Belgen moeten ambitieuzer worden. Baron Paul Buysse – industrieel en baas van de Bekaert Groep – vindt dat de Belgen harder moeten werken en minder verdienen. Luc Cortebeeck van de vakbond ACV denkt daar heel anders over. Professor en parlementslid Paul de Grauwe relativeert de tegenstellingen. Canvas, 22.40-23.30u.

KUNST

Museumgasten. Cox Habbema en Dirk Scheringa bezoeken het Museum aan huis in Dordrecht, een monumentaal pand dat tussen 1864 en 1922 werd bewoond door bankier en kunstverzamelaar Simon van Gijn. Ned.1, 17.22-17.45u.

FILM

I Know Where I'm Going! (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1945, Engeland). Een jonge vrouw op weg naar haar steenrijke verloofde verliefd op een introverte kapitein. VRT, 14.15-15.45u., zwart-wit.

Dumbo (Ben Sharpsteen, 1941, VS). Beroemde animatiefilm uit de Disney-studio over een olifantje met reusachtige oren. Net5, 18.05-19.15u., met reclame.

Fairytale: A True Story (Charles Sturridge, 1997, VS). In 1917 beweren twee Engelse meisjes dat ze elfjes hebben gefotografeerd en weten zelfs Sherlock Holmes te overtuigen. Net5, 19.15-21.00u., onderbroken door reclame.

In & Out (Frank Oz, 1997, VS). Alom geliefde leraar Engels in Indiana (Kevin Kline) staat op het punt in het huwelijk te treden maar zou gay zijn, zo maakt ex-leerling Matt Dillon wereldkundig. Net5, 21.00-22.35u., met reclame.

A Civil Action (Steven Zaillian, 1998, VS). Genuanceerde en intelligente anti-rechtbankfilm vertelt het ware verhaal van goedbetaalde schadevergoedingen-advocaat (John Travolta) met imponerende rol van Robert Duvall (zijn zesde Oscarnominatie). Yorin, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

The Last of the Mohicans (Michael Mann, 1992, VS). Zoveelste verfilming van James Fenimore Coopers roman over een pionier die door Indianen werd opgevoed met Daniel-Day Lewis. Veronica, 22.00-24.00u., met reclame.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998, VS). Actiekomedie met charmante boef George Clooney en FBI-agente Jennifer Lopez. BBC2, 22.05-23.55u.

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998, VS). Psychologische thriller met Billy Bob Thornton (Oscarnominatie) als sul die samen met zijn broer een paar miljoen dollar vindt in een neergestort vliegtuig. Ned.3, 22.50-0.50u.

Bringing Out the Dead (Martin Scorsese, 1999, VS). Eenzame slapeloze taxichauffeur met zwarte humor (Nicolas Cage) baant zich een weg door menselijk wrakhout, op zoek naar verlossing. VRT, 23.55-1.50u.

Carlito's Way (Brian De Palma, 1993, VS). Misdaadtragedie excellente Pacino die na gevangenisstraf voor drugshandel zijn leven wil beteren maar in problemen komt door zijn loyaliteit. Met Sean Penn als de corrupte, inhalige advocaat. Veronica, 23.55-2.15u., met reclame.

The Mambo Kings (Arne Glimcher, 1992, VS). Twee Cubaanse broers trekken naar het New York van de jaren vijftig en worden voor even beroemd als mambomuzikanten. Stijlvol amusement met Armand Assante en Antonio Banderas. Net5, 1.05-2.45u.

RADIO

Het literaire landschap. Gesprekken met de schrijvers Gerrit Krol, Helga Ruebsamen, Kees 't Hart en Jules Deelder over waarom bepaalde plekken in hun werk zo'n belangrijke rol spelen. 747AM, 14.02-18.00u.

Opium. Gesprek met de 40-jarige schrijver Joost Zwagerman over zijn oeuvre, schrijverschap en de Nederlandse literatuur. Radio 1, 19.04-20.00u.

Langs de lijn. De zeven leden van het comedian-gezelschap Fresh Wagon verzorgen deze sportuitzending met gesprekken over de

toekomst van het Nederlandse voetbal en met NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra. Radio 1, 20.04-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met Rudi Fuchs, oud-directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij noemt zich criticus, handwerksman, schrijver en verteller. Radio 1, 0.04-1.00u.