Spanje verlangt EU-geld voor omstreden waterplan

De Spaanse regering wil dat de Europese Unie 1,3 miljard euro, dertig procent van de kosten, meebetaalt aan de omstreden wateroverheveling uit de rivier de Ebro naar gebieden met een watertekort.

Dat heeft minister van Milieu Elvira Rodríguez eerder deze week bekendgemaakt. Het Spaanse verzoek om medefinanciering volgt op de verklaring van de Eurocomissarissen Wallström (Milieu) en Barnier (Regionaal Beleid) van twee weken geleden, dat Spanje alleen voor financiering in aanmerking komt als het voldoet aan de Europese norm voor de doorberekening van de kostprijs van water. Als de Europese Commissie aan deze voorwaarde vasthoudt, zal er geen Europees geld voor de wateroverheveling beschikbaar komen.

Tegen de wateroverheveling uit de Ebro was eerder in het Europese Parlement breed verzet gerezen. Ook in Spanje zelf stuitte het plan op grote weerstand onder de lokale bevolking, milieugroeperingen en waterdeskundigen. Volgens critici is de wateroverheveling duur, technisch achterhaald en funest voor natuur en milieu.

De scheidende regering-Aznar hecht grote waarde aan het plan, dat deel uitmaakt van het ambitieuze Plan Hidrológico Nacional (PHN). Dat moet helpen het nationale watertekort tegen te gaan. Spanje hoopt Europese medefinanciering los te peuteren voordat de nieuwe Oost-Europese lidstaten ook aanspraak maken op de structuur- en cohesiefondsen van de Unie.

Madrid wil Europese medefinanciering voor de algemene verkiezingen in maart zien rond te krijgen. Dat zou een belangrijk electoraal ruggesteuntje voor de regerende conservatieve partij zijn. Maar dat lijkt onder de huidige omstandigheden niet haalbaar.

Volgens Europarlementariër Alexander de Roo (Groen Links), een van de initiatiefnemers van het verzet tegen Europese medefinanciering, zal er onder de huidige omstandigheden geen structuur- of cohesiegeld vanuit Europa beschikbaar komen. Spanje voldoet volgens hem niet aan de Europese richtlijn voor water.

,,De commissarissen hebben gesteld dat Spanje zich aan de regels moet houden. Daarvan is nu geen sprake. Het water in Spanje wordt zwaar gesubsidieerd'', aldus De Roo. Zowel particulieren als boeren betalen in Spanje zeer lage prijzen voor het watergebruik. Als gevolg hiervan is er volgens deskundigen sprake van een enorme waterverspilling.