Sloop de irritante `panfluit' op de Hoftoren in Den Haag

Onlangs was het weer zover. Toen er een noordwestelijke wind van 6 à 7 Beaufort opstak, begon de enorme `panfluit' die zich op de Hoftoren in Den Haag (Ministerie van OC&W) bevindt wederom een tien uur durend snerpende `fluitsonate' ten gehore te brengen; soms met korte dan weer met langere tussenpozen.

Motoren van vliegtuigen, treinlocomotieven, vrachtverkeer, auto's en scooters moeten inmiddels aan strikte geluidseisen voldoen. Fabrikanten van huishoudelijke apparatuur doen voortdurend onderzoek naar geluidsbeperkende en isolerende maatregelen van elektromotoren.

Snelwegen worden overkapt om aanpalende woonwijken te beschermen tegen verkeerslawaai. Doch in Den Haag deinst de overheid er niet voor terug een ministeriegebouw met een hoogte van 135 m en dientengevolge een irritante geluidsbron op te richten, die de omliggende bewoners al menigmaal tot geluidsoverlast is geweest.

Waar de burger tot vervelens toe door de overheid wordt achtervolgd met allerlei normen en waarden, lapt diezelfde overheid de door haarzelf bedachte regels aan de laars. De hoogte en de weliswaar incidentele geluidsoverlast van de Hoftoren zijn daarvan immers een sprekend voorbeeld.

De oplossing om de geluidsoverlast van dit ministeriegebouw voor de omgeving te elimineren is echter relatief eenvoudig, te weten: de sloop van de enorme hanenkam die op het gebouw is gezet.

    • Leo Q. Onderwater Architect