Schaatstocht in spijkerbroek

Vakantie! Op de buitenbaan van de Jaap Eden kunstijsbaan in Amsterdam wordt volop geschaatst. Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker (tekst) zien de spijkerbroek veranderen.

Het blijkt een feestje te zijn ter ere van de zevende verjaardag van Ashley. ,,Ashley had het er al een jaar over om met haar vriendjes en vriendinnetjes te gaan schaatsen'', aldus de moeder van Ashley. Voor allemaal is het de eerste keer op de schaats. Maar ze hebben lef. Het ziet er allemaal heel professioneel uit.

Wat opvalt, is dat de kinderen redelijk merkloos gekleed zijn. Maar wel kleurrijk.

Jelisha en Kirha stelen de show. Alsof ze zo uit een modereportage van een tijdschrift zijn gestapt. De combi van Jelisha is door haar moeder uitgezocht en persoonlijk vindt ze haar maillots het mooist. Kirha is vanochtend zelf in de kast gedoken. ,,Deze broek heb ik met Sinterklaas gekregen en dit jurkje heb ik er zelf bijgedaan. Dit is een meisjesverjaardag en ik wilde er goed uitzien.''

Tessa en Jeany zijn helemaal up-to-date met hun hippe spijkerbroek. Doordat sportkleding niet meer uit het straatbeeld is weg te denken zien we zelfs de spijkerbroek langzaam veranderen. De spijkerbroek van Tessa en Jeany heeft namelijk een gebreide bovenboord met een koordje, als van een trainingsbroek. Ook aan de zijkant van de spijkerbroek zien we de gekleurde sportstrepen terug. Een leuke ontwikkeling die in volwassen kleding nog niet eens echt begonnen is.

De stoere Tommy en Donny zijn eigenlijk de enigen met prominente logo's op de borst. Tommy weet dat Levi's een merk is maar weet niet waar het vandaan komt. ,,'t Is al een hele oude'', vertelt Tommy trots. Zijn moeder heeft hem namelijk voor Tommy meegenomen toen ze bij een depot voor tweedehandskleding werkte. Donny is blij met zijn Nike-trui door de buidelzak voorop die nu lekker warm voor zijn handen is. ,,Nike? Ik weet niet wat dat is'', zegt Donny.