Saai is geweldig

Elke week in Leven &cetera een column uit het onafhankelijk online jongerenmagazine Spunk, dat een verband is aangegaan met NRC Handelsblad. Daarin alles over de levenstijl van 16-jarigen en ouder. Deze week de bekorte column van Jan Hoek (19).

Zo ziet een gemiddelde dag van mij er uit. Ik word wakker in een bed met twee blote meisjes en een blote jongen en een hoop gebruikte condooms. Ik steek een sigaret op en denk even na over de mogelijkheden van de gentechnologie om goudvissen te scheppen die duizend jaar oud kunnen worden. Mijn telefoon gaat en het is een bekende Nederlandse acteur met de vraag of we gaan lunchen in een net geopende dagdiscotheek. Ik kan niet want ik heb een afspraak met een televisiemaatschappij die een documentaire gaat maken over jongeren met heel veel geld. In de avond eet ik met acht vrienden in een visrestaurant gerund door een piraat met een lapje voor zijn oog. Tijdens het eten worden we allemaal dronken, ik het meest natuurlijk. Ik krijg ruzie met een jongen omdat ik vind dat hij een erg lelijk hoofd heeft. Ik zeg hem dat hij een anusface heeft en dat hij mijn steel kan likken tot die bloedrood is. Uiteindelijk gaan we allemaal coke snuiven en beland ik in bed met een fotomodel met een vibrerende piercing in haar clit.

Vroeger wilde iedereen een druk leven hebben, nu wil iedereen vooral een verfilmbaar leven hebben. Een leven met een hoop drama, waarin jij als hoofdpersoon altijd de held bent. Jij als held moet altijd scherp zijn, nooit bang zijn voor iets, de grootste bek hebben van iedereen en altijd op de meest coole plekken komen. Hitchcock zei eens: `Film is life, without the dull moments.' Daar nemen we nu geen genoegen meer mee. Een saai leven is het ergste wat je kan overkomen. Je kunt beter een verschikkelijk kutleven hebben, met ouders die aan de drugs zijn en bendes die je willen vermoorden, dan dat je een saai leven hebt. Ik kwam laatst iemand tegen die ik al een tijdje niet had gezien en ik vroeg hoe het met hem ging. ,,Ontzettend goed'', zei hij. ,,Ik heb echt zo veel drama in mijn leven op het moment. Het is uit met mijn vriendin, ze dreigt nu met zelfmoord. En thuis is het ook drama want mijn moeder is verlamd omdat ze een auto-ongeluk heeft gehad.'' Hij kijkt me glunderend aan, in de veronderstelling dat ik wel heel erg onder de indruk moet zijn van zijn verhaal. Ik probeer natuurlijk een minstens even spannend verhaal te verzinnen, maar het lukt me niet meer. En als hij vraagt hoe met mij gaat, zeg ik uiteindelijk maar: ,,Wel goed, z'n gangetje. Beetje saai, maar wel lekker.''

Ik schrok een beetje van mijn antwoord, want normaal ben ik namelijk nooit eerlijk. Maar het beviel me wel wat ik gezegd had. Niet omdat eerlijkheid zo heerlijk is, maar omdat ik bedacht dat een saai kutleven helemaal zo slecht nog niet is.

Dit is een bekorte versie. Voor meer: zie www.spunk.nl of www.nrc.nl

    • Jan Hoek