Rus rookt record

Zweden is het enige Europese land waar minder dan 20% van de mannen rookt. Minder dan 1 op 5 komt verder alleen onder vrouwen voor. Zoals in Rusland waar nog geen 7% van de vrouwen rookt. De Russische mannen zijn ook recordhouder (64% rokers). We moeten tot halverwege de jaren zeventig teruggaan om dat percentage rokers nog onder Nederlandse mannen te vinden. De daling van het percentage rokers is in Nederland tien jaar geleden tot stilstand gekomen. De steeds grotere aandacht voor stoppen-met-roken in het afgelopen decennium heeft geen groot effect op de percentages rokers gehad.

In bijna alle Europese landen is het percentage rokende pubermeisjes nu hoger dan het percentage rokende vrouwen. De puberjongens overtreffen de oudere generaties in landen waar al veel mannen zijn gestopt. Nederland is middenmoter, in alle categorieën.