`Plezierschepen ook geschikt voor mensensmokkel'

De zeehavenpolitie vindt minder drugs in de Rotterdamse haven. Mijden smokkelaars de haven of kan de politie ze gewoon niet vinden?

Bij de ankerplaats, voor de kust bij de Rotterdamse haven, is het dit jaar drukker dan voorgaande jaren. Grote schepen leggen er aan en kleine schepen komen en gaan. Volgens commissaris van de zeehavenpolitie Eugène in 't Veld is het niet uitgesloten dat er wel eens drugs gesmokkeld wordt via de ankerplaats. Hij vreest dat er daar, en soms ook midden op zee, partijen drugs worden overgeladen op kleine bootjes die ze via jachthavens aan land brengen. Daar is veel minder controle.

De zeehavenpolitie heeft de indruk dat drugssmokkelaars de Rotterdamse haven beginnen te vermijden, omdat de pakkans daar aanzienlijk is. Met twee scanapparaten worden jaarlijks 30.000 containers gecontroleerd op drugs- en mensensmokkel. Volgens In 't Veld wijken de smokkelaars ook uit naar andere havens. Naar Antwerpen, Vlissingen en Le Havre bijvoorbeeld.

Waarop baseert u dat drugssmokkel via de Rotterdamse haven afneemt?

,,De officiële cijfers komen pas volgende week, maar wij zien een duidelijke afname ten opzichte van 2001 en 2002. En dan heb ik het over honderden, zo niet duizenden kilo's minder.''

U zegt dat de pakkans zo groot is geworden, dat smokkelaars Rotterdam mijden. Jaarlijks worden 30.000 van de 4.5 miljoen containers die Rotterdam verwerkt, met een scanner gecontroleerd. Dat lijkt niet zo'n grote pakkans.

,,Maar we controleren niet lukraak. Dat zou geen enkele zin hebben. De scanner, die eigendom is van de douane, is een hulpmiddel. We kijken eerst naar de eigenaren, de financiering, de vrachtbrieven. Zo selecteren we welke boten worden gescand. Je ziet bijvoorbeeld dat het genoemde gewicht bij een bepaalde lading niet kan kloppen. En het verhaal over een schip dat zogenaamd tulpen uit IJsland vervoerde, is geen fabel.''

Je zou ook kunnen zeggen dat jullie minder vinden omdat jullie je werk minder goed doen.

,,Ja, dat zou je kunnen zeggen, maar dat is niet zo. Onze werkmethode is namelijk alleen maar verbeterd. En onze informatiepositie ook. En er zitten een paar grote jongens vast; dat merken we ook.''

Maar krijgt u signalen uit andere havens dat smokkel daar toeneemt?

,,Nou het komt wel eens voor dat wij partijen drugs onderscheppen die op weg zijn naar een andere haven, bijvoorbeeld Antwerpen.''

U vreest dat drugs van grote schepen wordt overgeladen op plezierjachten. Hebt u daar aanwijzingen voor?

,, We nemen in ieder geval vaker ontmoetingen op zee waar. Van kleine bootjes met grote schepen. Ook bij de ankerplaats voor de kust, waar schepen moeten wachten tot ze de haven inkunnen, is veel verkeer met het vasteland. Recreatieschepen kunnen ook een rol spelen bij mensensmokkel. Laatst hebben we weer een groot leeg schip aangehouden waar duidelijk kort daarvoor heel veel mensen op hadden gezeten, maar toen wij erop kwamen was het leeg.''

De zeehavenpolitie leidt collega's uit Colombia op. Heeft dat resultaat en wat leren jullie ze dan?

,,Onder meer hoe je met drugshonden werkt, en hoe je duikers kunt inzetten die kunnen onderzoeken of drugs wordt gesmokkeld aan de buitenkant van schepen. Soms varen schepen de hele oceaan over met grote cilinders vol drugs aan de buitenkant onder water. Uit de havens in Colombia waar wij al enkele jaren mee samenwerken, komen minder drugstransporten. We zouden dan ook graag met meer landen intensief samenwerken.''